Zakwas do pieczenia chleba - potrzebne tylko woda, mąka i czas
Wiele osób panikuje, bo w sklepach brakuje drożdży. Tymczasem jest prosty sposób na upieczenie chleba czy nawet pizzy bez użycia drożdży kupionych w sklepie.
wenszy z- #
- #
- #
- #
- #
- 177
- Odpowiedz
Komentarze (177)
najlepsze
Przecież wiadomo, że chleb się bierze z piekarni, mleko z kartonu a mięso z marketu
Komentarz usunięty przez moderatora
Próbowałem wychodować zakwas przez miesiąc, kupiłem w #!$%@? drogą mąke nawet żytnią do zakwasu jak radzili na mirko.
i co? za każdym razem zdychał, dokarmianie, trzymanie w temperaturze, lekko szmatka na słoiku tylko by było delikatne dojscie tlenu i ABSOLUTNIE NIC MI Z TEGO SIE NIE URODZIŁO.
#!$%@?łem się kupiłem drożdże i zrobiłem sobie pszenny chleb.
#!$%@?ć zakwas maczetami.
1. Czysty słoik!
2. Mąka wysokiego typu najlepiej powyżej 1800. Minerały zawarte w łupinach potrzebne są bakteriom do podziału komórkowego. Na jałowej mące 450 - 550 trudno zrobić dobry zakwas.
3. Temperatura pokojowa wystarczy. Można na początku wstawić do piekarnika z włączonym światełkiem lub w pobliże kaloryfera. Dojrzały zakwas może stać i w 18 stopniach.
4. Pokrywka może być
Zakwas będzie wyraźnie bąbelkować dopiero po 2-4 dniach systematycznego dokarmiania. Jeśli pokrywa się kożuchem/plaśnią to jeszcze nie znak że jest popsuty. Zakwas jest popsuty jeśli pleśń jest kolorowa i zabija zapachem. Zapach octu, przekrojonego jabłka czy nawet acetonu jest OK.
Jeśli zakwas poprostu nie fermentował myślę, że mogłeś mieć mąkę zbyt niskiego typu. Mąki "na chleb" są zwykle typu 650-850. Z mojego doświadczenia