Całe życie wokół chleba
![Całe życie wokół chleba](https://wykop.pl/cdn/c3397993/link_00QCfBF0NJ4EcpKGgU3Sn01JbUZn67zU,w300h194.jpg)
Polecam wszystkim z Gdańska.Przy Dolnej Bramie na Starym Przedmieściu Gdańska działa rzemieślnicza piekarnia, gdzie chleb wypieka się metodami jak sprzed pół wieku. Ryszard Majchrowski, właściciel i mistrz piekarstwa, trzyma się rodzinnej tradycji
![darbarian](https://wykop.pl/cdn/c3397992/darbarian_aZ3Ung9N8R,q52.jpg)
- #
- #
- #
- #
- #
- #
- 227
- Odpowiedz
Komentarze (227)
najlepsze
Pamiętam jak sie kiedys wchodziło do sklepu to czuc bylo że chleb przywieziono. Potem weszliśmy do UE i zaczęło się masowe dodawanie spulchniaczy. Piekarnia 15km odemnie gdzie kumpel z lawki szkolnej miał praktykę opowiadał jak żona właściciela zaczęła mieszać się do interesu i namówiła gościa żeby spulchniaczy dodawał i taniej dzięki temu chleb sprzedawał. Dobrze bylo
źródło: comment_B9fyvMigFkHxcANRbDB1TGNTp2J6z8l3.jpg
PobierzFrytki z kebabem też mają niesamowity zapaszek.
Po frytki z kebabem też jest często kolejka. Nie świadczy to na pewno o walorach zdrowotnych czy jakości produktu.
@stolemy: Ale piekarnia i drożdżówki nadal są ( ͡° ͜ʖ ͡°) smak przypomina wypieki z dzieciństwa.
Teraz nie ma gdzie kupić czegoś podobnego, skorupowata skóra, ciemnobrązowa, krusząca się jak diabli, z dziurami w środku i twarde jak kamień po 12 godzinach od kupna. Niby z konserwantami? Moje domowe pieczywo bez konserwantow i bez zakwasu wytrzymuje 3
@ulomka: Do marketowego pieczywa nie dodaje się konserwantów bo to zbyt podniosło by cenę produktu.
- Jak my wszyscy. Bo chleb się nigdy nie znudzi.
źródło: comment_BEoBIKPE1ouoLD2SjdvUvU4zuU8ePxAk.jpg
Pobierzźródło: comment_8PfalquZRPmWbwDN89wzdc9u9R1wZ72O.jpg
Pobierz@Dr_doom666: i dajesz pan radę tak jechać na samym chlebie?
źródło: comment_NYDaDm8q36qgjbGxJUfGLWPNW9HWlfl6.jpg
Pobierz@lomppl1: Tylko dobrze pogryź.
źródło: comment_BKVRs9cdkcQTwijLbkk06jEhWA6lP7Pv.jpg
PobierzPrzepisów na chleb na zakwasie (i jak przygotować ciasto) jest na pęczki. Od siebie mogę dodać jedynie że mniej 3/4 płynów to maślanką reszta woda. Polecam poczytać o proporcjach i % hydratacji ciasta, no i oczywiście samemu poeksperymentować :)
Potrzebna jest kasza gryczana (niepalona koniecznie) i w sumie tyle. Wrzucasz pół kg do miski, zalewasz wodą, zostawiasz na 8-12h. Po tym czasie blendujesz to, zostawiasz na 8g, przez ten cały czas jak to leży wytwarza się zakwas. Potem na godzinkę do pieksa, i wychodzi cos takiego. Bez konserwantów, bez niczego. Makro składniki też
źródło: comment_pR1THFPglylzTGct1FM6e2T4lzeUUctB.jpg
Pobierz