Muchomor czerwony nie jest tak trujący, jak się to może wydawać, ale nie jest on jadalny na surowo, gdyż ma trujące alkaloidy jak kwas ibotenowy. Szamani grzyba najpierw suszyli. Też trzeba wiedzieć, jak.
Niebezpieczne jest to, że różnice ilościowe między okazami z różnych lasów mogą być ogromne, im bardziej późną jesienią się zbiera, tym więcej mają tych alkaloidów, jak czytałem.
Zakop. Typ igra ze swoim zdrowiem, wygląda że dla atencji. Lepiej jej
Komentarze (4)
najlepsze
Niebezpieczne jest to, że różnice ilościowe między okazami z różnych lasów mogą być ogromne, im bardziej późną jesienią się zbiera, tym więcej mają tych alkaloidów, jak czytałem.
Zakop. Typ igra ze swoim zdrowiem, wygląda że dla atencji. Lepiej jej
@ajuto00: Kij z nim. Ale zaraz znajdzie się paru durni, którzy stwierdzą że oni też dadzą radę.