Kupowanie płyty indukcyjnej, a problem instalacji elektrycznej
W dzisiejszych czasach płyty indukcyjne zdobywają coraz większą popularność jednak mało kto wie, że nie każda instalacja elektryczna jest w stanie przyjąć tak prądożerny odbiornik. W tym filmie autor przedstawił w jaki sposób możemy oszacować czy nasza instalacja to wytrzyma.
![Bethesda_sucks](https://wykop.pl/cdn/c3397992/Bethesda_sucks_LSmh1aT1w0,q52.jpg)
- #
- #
- #
- #
- #
- #
- 267
Komentarze (267)
najlepsze
https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=3212102
I kolejne złoto: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3578585.html
( ͡° ͜ʖ ͡°)
źródło: comment_cRARCsnmaVO1QxynqX1LuqNV6mu6vBrX.jpg
PobierzJak można zabierać się za porady, nie potrafiąc nazywać jednostek którymi się posługuje? Masakra.
Jeżeli gniazdo, gdzie chcemy ją podłączyć ma bezpiecznik 32A, albo w przypadku gniazda trójfazowego 3x16A, to śmiało podłączamy. W innym przypadku trzeba zrobić osobne zasilanie, albo ograniczyć moc płyty (praktycznie wszystkie mają to konfigurowalne).
Jak na całe mieszkanie mamy 20A (bezpiecznik na korytarzu, jak najczęściej w starych blokach), to niestety dupa. Trzeba zrobić osobne zasilanie od WLZ tylko do kuchenki.
I to
Niekoniecznie, część indukcji działa na małym obciążeniu na zasadzie gaz, hamulec, gaz, hamulec. A gaz zawsze można zmniejszyć.
To akurat jak dla mnie za przeproszeniem gówno prawda. Indukcja jest dla tych którzy lubią ładnie ale niekoniecznie gotują dużo. Bo trzeba non stop ścierać to gówno by łatwo było potem czyścić. Coś wykipi, wleci pod garnek, patelnię to przypala się tak czy
A co argumentu brudasów. Znakomita większość restauracji zawsze gotuje na gazie. Tam gdzie się drwa rąbie tam wióry lecą. Nie wywyższam co jest lepsze, pokazuję jedynie wady i zalety. Jeden ma takie potrzeby inny inne. To jest normalne przecież.
Jeśli reguluję temperaturą, oczywiście do momentu osiągnięcia ustawionej temperatury ciągnie mocniej, ale tylko przez chwilę. Potem, wielki gar rosołu pyrka sobie powoli na 200W.
Żeby kuchenka wyciągnęła moc maksymalną, na każdym palniku musiałbym ustawić wielki gar zimnej wody i grzać.
Informacje z filmu są OK, ale mam wrażenie, że
Teraz zdradzę ci tajemnicę: nawet jak taką kuchenkę powiesisz na jednej fazie na przewodzie 1,5mm2 z zabezpieczeniem 16A to
Każdą indukcję podłączymy w byle jakim domu, mieszkaniu - podczas pracy ma ona mniejszą moc niż porządna mikrofalówka. Dlaczego? Przy gotowaniu na indukcji rzadko kiedy przekraczamy moc 600-1000 wat, ponieważ ustawienie wyższej mocy spali nam po prostu potrawy. Moc szczytowa dotyczy odpalenia 4 palników na booster, ale wtedy sama płyta ograniczy czas pracy do 5-10 minut w zależności od modelu.
Co