Otrębowe talerze podbijają świat. Technologię opracował młynarz z Podlasia
Firma z Podlasia zaproponowała rozwiązanie, którym interesuje się coraz więcej partnerów zagranicznych. Produkowane przez nią naczynia ekologiczne rozkładają się nie 500 lat jak ich plastikowe odpowiedniki, a zaledwie 30 dni. Chyba, że zdecydujemy się taki talerz po posiłku schrupać – na deser…
aleteia_pl z- #
- #
- #
- #
- #
- #
- 99
Komentarze (99)
najlepsze
Czy to znaczy że takie talerze będzie można wyrzucać gdzie popadnie? :)
Tak na marginesie to czy te talerze z otrąb nie powinny trafić do jakiegoś bingo? Pamiętam jak lata temu je zachwalano. Nawet pokazywano ludzi którzy jedzą te talerzyki z otrąb. Lata mijają a wynalazek jakoś nie wszedł do powszechnego użytku. Skończy jak
PLA, które jest dodawane do talerzy jest cholernie drogie i na razie nieopłacalne w masowej produkcji dlatego biopolimery to jakiś niecały promil udziału w światowym rynku tworzyw sztucznych
Rzadko które talerze z otrąb czy jakiegoś tam bambusa przechodzą jakiekolwiek ujęte w normach testy na kompostowalność i kontakt z żywnością.
https://kulinarnapolska.org/te-jednorazowe-sztucce-wcale-nie-sa-z-plastiku-polscy-naukowcy-zrobili-je-z-ziemniakow/
Dobra ekolodzy to macie tu jeszcze coś bardziej eko. Można zrobić w domu.
https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/miseczki-chlebowe-3
Śmiechłem, łap plusa.
Tak też zastanawiam się jak jest z ochroną patentową i marketingiem. Takie talerze chyba nie trudno zrobić dla konkurencji.