Jakby ją powiesił za giry, tak jak to robi się w PL, a nie, że położył na plecach na stole to byłoby mu myślę wygodniej. No i w Polskiej wersji świni nie trzeba jej tyle czasu opiekać i skrobać.
@pwone: nigdy nie widziałem wieszania świni, zawsze wszystko się działo na stole. A trochę świń widziałem jak mój dziadek to robił jeszcze kilkanaście lat temu.
Bywałem na świniobiciach i przy wędzeniu. Smaku naprawdę swojskich wędlin, ze świni hodowanej na ziemniakach i resztkach z kuchni, z małej przydomowej wędzarni nie podrobi żadna przemysłówka (nawet na małą skalę).
Powinno być jakieś muzeum, w którym hodowano by zwierzęta taką "przydomową" metodą tylko po to aby ludzie mieli jeszcze okazję pożałować tego co utracili na rzecz "bezpieczeństwa".
Przez 22 lata gdy mieszkałem na wsi co pół roku było świniobicie. Za każdym razem asystowałem rzeźnikowi, od małego. Na początek zawsze była świeżonka z podgardla, wątroby itp. na obiad z ziemniakami i swojskim zsiadłym mlekiem - echh, poezja... Kaszanka, pasztet - mjut w gębie. Wędzenie kiełbasy w wędzarni... Sam smak. P. S. Ta świnia z filmu była za tłusta, najlepsze wyroby były ze świni 90kg, ta na filmie miała za dużo
Wielokrotnie widziałem rozbieranie świniaka na wsi i po skrzybaniu zawsze podwieszali (skrzybało się podobnie ale polewając szczecinę wrzątkiem) dopiero przecięte półtusze szły na stół. Wydaje mi się że tak było łatwiej. Cała akcja na słomie a krew z podcięcia do czystego wiadra na kaszankę. Zawsze zdumiony byłen jak to szybko się działo. Bach obuchem, podcięcie i po kilku sekundach większość krwi wypompowana. Takie guźce w Afryce na sawannie nie mają tyle szczęścia.
@marcinst: Małoplskie przy granicy z Świętokrzyskim. Skrzybać znaczy tyle co, skrobać. Stosowane powrzechnie na ziemi kieleckiej. Tutaj w zimie szyby się skrzybie w zimie ( ͡°͜ʖ͡°)
Komentarze (221)
najlepsze
Powinno być jakieś muzeum, w którym hodowano by zwierzęta taką "przydomową" metodą tylko po to aby ludzie mieli jeszcze okazję pożałować tego co utracili na rzecz "bezpieczeństwa".
Kaszanka, pasztet - mjut w gębie.
Wędzenie kiełbasy w wędzarni... Sam smak.
P. S. Ta świnia z filmu była za tłusta, najlepsze wyroby były ze świni 90kg, ta na filmie miała za dużo
Skrzybać znaczy tyle co, skrobać. Stosowane powrzechnie na ziemi kieleckiej. Tutaj w zimie szyby się skrzybie w zimie ( ͡° ͜ʖ ͡°)
PS
Powszechnie.
( ͡º ͜ʖ͡º)