Herbaty naszych lasów - łatwo zrobić samemu
Jak je robić? Sprawa prosta. Z czego? A z wielu drzew, krzewów, roślin zielnych Tym razem Magda rozmawia z Agnieszką, lokalną zielarką, wnuczką szeptuchy.
ph_on_tour z- #
- #
- #
- #
- #
- #
- 11
- Odpowiedz
Jak je robić? Sprawa prosta. Z czego? A z wielu drzew, krzewów, roślin zielnych Tym razem Magda rozmawia z Agnieszką, lokalną zielarką, wnuczką szeptuchy.
ph_on_tour z
Komentarze (11)
najlepsze
Hmmm może jednak sam poeksperymentuje
Wszystko zależy od rośliny i temperatury, w której to robisz - nie ma konkretnych zasad. Znakiem tego, że proces się zadział i powinien być ten zapach jest kolor - liście zbrązowieją. Kiedy to się zadzieje i pojawi się aromat, powinno się je wysypać do suszenia :)
Jakbyś się zdecydował na konkretną
Herbata i napar to zupełnie różne rzeczy - napar to po prostu świeże lub suche liście/kwiaty zalane wrzątkiem. Natomiast wspomniany na filmiku proces oksydacji enzymatycznej liści krzewów i drzew jest analogiczny do tego, który zachodzi w przypadku liści krzewu herbacianego, aby uzyskać to, co nazywamy herbatą czarną, zieloną itp.
Kilkaset lat temu rosyjski Iwan Czaj, czyli herbata z oksydowanych liści