Cukier krzepi... raka
Dróżdż na cukrze rośnie szybko. Co nam odpowiada, gdy pieczemy wielkanocną babę. Dokładnie jednak ten sam proces występujący w komórkach ludzkich, to dramat. Początek dramatu.
magdalena-kawalec-segond z- #
- #
- #
- #
- #
- #
- 3
Dróżdż na cukrze rośnie szybko. Co nam odpowiada, gdy pieczemy wielkanocną babę. Dokładnie jednak ten sam proces występujący w komórkach ludzkich, to dramat. Początek dramatu.
magdalena-kawalec-segond z
Komentarze (3)
najlepsze
Bardzo śmiała hipoteza - dróżdż rośnie na cukrze, ergo "rak" rośnie tak samo. Gdzieś mi się obiła o oczy praca badająca
Warto przy tej okazji odnotować, że po 50 latach wyszły na jaw wyniki badania z roku 1968, które zostało zamówione przez The Sugar Research Foundation. Rzecz dotyczy eksperymentu na szczurach o roboczej nazwie „Projekt 259”. Rezultaty badania wskazały bezpośredni związek między dietą obfitującą w cukier, jakiego na co dzień używamy w kuchni, a wysokim poziomem cholesterolu i zachorowalnością na raka. Z tego właśnie powodu zleceniodawcy nie chcieli ogłaszać publicznie