@ketiow: Szczerze to ten olej może być nawet i z gówna - w azjatyckim street foodzie nie ma żadnych sanepidów, za to jest naturalna weryfikacja - jeżeli komuś nie będzie smakowało albo się zatruje to po prostu u ciebie więcej nie zje.
Przepraszam bardzo, a gdzie jest Sanepid? Brak czepka, brak rękawiczek przy nakładaniu makaronu, brak bezpiecznej odległości od otwartego ognia, wok nieprzemyty po każdym smażeniu, brak osobnych łyżek do każdego z dodatków. Ciekawe, czy olej i sosy mają odpowiedni atest.
@TheFourthHorseman jestem ma etapie rozkręcania biznesu w Taj i o ile w przypadku takich knajpek to rzeczywiście tak wygląda o tyle przy produkcji żywności wymagania jak w Europie, sam się zdziwiłem ( ͡°ʖ̯͡°)
Jaja, byłem tam. Miałem Airbnb po drugiej stronie ulicy. Jedzenie rzeczywiście mega i cena tego to może jakies 10 zeta. Wieczorem koło 7/11 pojawiają się jeszcze dodatkowe stragany z jedzeniem jak smażone banany itp
Generalnie polecam miejscówke, wszedzie blisko na piechotę i do tego papu i sklepy w koło.
Jak miło popatrzeć na mistrzów w swoim fachu :) Fajnie im, że mogą się wywnętrzać kulinarnie "na ulicy", bo gdybym miała gotować tak jak oni, to chyba co tydzień potrzebowałabym remontu w kuchni ( ͡°͜ʖ͡°)
Fajnie im, że mogą się wywnętrzać kulinarnie "na ulicy"
@ip_woman: Fajnie i nie fajnie. Jakbyś miała robić jedno i to samo danie 20 razy dziennie, przez 6 albo 7 dni w tygodniu, przez X lat, to by Ci się odechciało. Robota trochę jak na taśmie w fabryce.
Czy ktoś kto był w Tajlandii i jadł prawdziwego ulicznego Pad Thaia może powiedzieć jak bardzo odbiega od niego to danie w popularnej sieciówce Thai Wok?
Szczerze to zakochałem się w tym daniu, ale nadal nie mogę stworzyć idealnego sosu. Może ktoś podzieli się jakimś fajnym przepisem? :) Ten z Thai Woka ma na pewno dużo cukru bo jest "ulepa" i nie jestem pewien czy tak powinien smakować oryginał. Ja używam do
Kilka tygodni temu również się tam stołowałem. Ciekawostką jest, że zaraz po otwarciu ustawia się tam kolejka na około 50 osób i tak przez kilka godzin. Miejsce dodałem do powiązanych. Polecam w Bangkoku.
Pierwszy raz widzę takie Pad Thai a kilkadziesiąt już zjadłem. Co jest dziwnego? Czerwony sos. Zwykle jest brązowy. I nie te kluski. Powiny być bardziej stążka niż spagetti :) Tak cczy inaczej będę szukał takiego, żeby spróbować.
@kakulec protip ( ͡º͜ʖ͡º)wiesz, że rodzaj makaronu możesz sobie często wybrać przy zamówieniu jak znasz nazw po tajsku? Ja zawsze zamawiam taki szeroki, krótki co wygląda jak łazanki trochę.
Gdy pod koniec jeden padthai się rozwalił myślałem, że oleje sprawe i wyda takiego. Mocno się zdziwiłem gdy okazało się, że ponownie wrzucił go do jajka aby dobrze zamknąć.
Macie pojcie jaka moc ma taki palink do woka? Tu chyba widze wegiel drzewny? Remontuje wlasnie kuchnie, minn planuje plyte gazowa z palinkiem do woka i zastanawiam sie czy 4KW wystarczy :)
@LuznyJohn: Dobra, sam poszukalem :) Od okolo 7-8KW do 30-40KW. Nie wykluczone ze w restauracjach, gdzie maja duzy przerob jeszcze wiecej. No tyle to mi gazowani gazu nie da raczej ;)
Komentarze (94)
najlepsze
Generalnie polecam miejscówke, wszedzie blisko na piechotę i do tego papu i sklepy w koło.
@ip_woman: Fajnie i nie fajnie. Jakbyś miała robić jedno i to samo danie 20 razy dziennie, przez 6 albo 7 dni w tygodniu, przez X lat, to by Ci się odechciało. Robota trochę jak na taśmie w fabryce.
Szczerze to zakochałem się w tym daniu, ale nadal nie mogę stworzyć idealnego sosu. Może ktoś podzieli się jakimś fajnym przepisem? :) Ten z Thai Woka ma na pewno dużo cukru bo jest "ulepa" i nie jestem pewien czy tak powinien smakować oryginał.
Ja używam do
Jakieś zródło, bo nigdy nie mialem srirachy z USA.
"Sriracha sauce was created in Si Racha, Thailand, in the 1930s from the recipe of a housewife named Thanom Chakkapak"
Remontuje wlasnie kuchnie, minn planuje plyte gazowa z palinkiem do woka i zastanawiam sie czy 4KW wystarczy :)