@kluen: chyba nie przeczytałeś artykułu. Nie chodzi o to że awokado jest niezdrowe tylko, że jego produkcja powoduje wycinki lasów i 'globalne oceplenie' oraz pustynnienie (bo drzwa wymagaja wody).
Zawsze jak ktoś mówi, że mamy nie jeść czegoś zdrowego to mi trochę smutno i żal. Nie jedzmy jajek, nie jedzmy mięsa, nie jedzmy masła, smalcu, nie jedzmy awokado, nie jedzmy warzyw bo wszystko albo potrzebuje wody, albo czuje, albo to albo tamto... Awokado to tak zwane "super food". Racjonalna dieta, świadome żywienie itp. to podstawa jeśli ktoś chce być zdrowy. Awokado to m.in. bardzo dobre tłuszcze, a tłuszcze są bardzo potrzebne.
@AerandirNarsil: Dlatego trzeba być świadomym konsumentem. Od artykułu o awokado się zaczyna...potem trafia się kolejny typu Cowspiracy itp. Chcąc nie chcąc ktoś za to słono zapłaci w przyszłości. Zmiana klimatu, zanieczyszczenia... Podsumuję to tak, na 2-3 lata wycina się lasy deszczowe o pow PL. Dokładając inne coś jebnie. A czy Ty będziesz jadł czy nie ma to znaczenie. Wybory zaczyna się od jednostek. Ja się dzielę takimi info ze znajomymi. Media,
"Na Instagramie znajdziecie prawie 36 000 zdjęć otagowanych jako #awokado (i liczba ta szybko rośnie), a więc z samej tylko Polski."
Pierwsze zdanie, a artykuł już powala na kolana... Woda jest potrzebna do wszystkiego i w przemyśle zużywa się jej bardzo dużo, ale bilans wody w przyrodzie zawsze wychodzi na 0.
Awokado można kupić już za kilka złotych, a dobrze przyrządzone jest pyszne. Na https://www.runners-world.pl/ znalazłam niedawno bardzo przydatny artykuł z prostymi przepisami na dania i przekąski z awokado. Polecam zajrzeć.
2. Porównanie do produkcji masła. Zgodnie z "Water Inputs in California Food Production” by Marcia Kreith at UC Davis" na wyprodukowanie 0.36 oz masła (ok 10 gram )potrzeba 46 gallonów wody (czyli jakieś 176 litrów wody)
3 Czemu autor częsciowo sugeruje żeby ograniczać awokado a jednocześnie uznaje, że nie wszędzie wygląda to
@karmelowykot-desantowy: Ale krowy dają nie tylko mleko. Poza tym, siusiają i wszystko wraca do ekosystemu. Nikt nie pomyślał żeby zamontować im (uwaga, polityka) pisuary, czy coś?
@mnlf: Tak samo można awokado hodować w miejscach w których nie trzeba wysuszać rzek.
@aaron2255: zależy do ajkich farm się odnosisz. W przypadku wolnowybiegowych samo wraca w przypadku przemysłowych odchody są odporowadzane. W przypadku awokado większość też jest odprowadzane do ekosystemu nie oznacza to jednak, że wraca to do tego samego miejsca i nie czyni szkód. Jak mówiłem problemem nie jest sama produkcja awokado tylko produkcja w nieodpowiednim miejscu. Jezioro
Tak trochę z tego artykułu wynika, że w sumie i tak nic nie możemy zrobić, a przesadne obniżenie popytu na ten towar może mieć jeszcze gorszy efekt. Także co nie zrobisz - źle o_O
Komentarze (28)
najlepsze
Nie jedzmy jajek, nie jedzmy mięsa, nie jedzmy masła, smalcu, nie jedzmy awokado, nie jedzmy warzyw bo wszystko albo potrzebuje wody, albo czuje, albo to albo tamto...
Awokado to tak zwane "super food". Racjonalna dieta, świadome żywienie itp. to podstawa jeśli ktoś chce być zdrowy. Awokado to m.in. bardzo dobre tłuszcze, a tłuszcze są bardzo potrzebne.
Media,
Ale poza tym artykuł bardzo ciekawy.
Pierwsze zdanie, a artykuł już powala na kolana...
Woda jest potrzebna do wszystkiego i w przemyśle zużywa się jej bardzo dużo, ale bilans wody w przyrodzie zawsze wychodzi na 0.
Ale przecież w innych krajach byłoby #avocado
( ͡° ͜ʖ ͡°)
Zimny pot i wypieki na twarzy po tym jak napiszesz komentarz za który Ci wstyd.
O jakie cudowne. O jakie piękne. Aż się uśmiecham. :)
1. Autor bardzo inspirował się artykułem z guardiana nawet wspomniał również o zdjęciach na instagramie:
https://www.theguardian.com/commentisfree/2016/aug/12/hispters-handle-unpalatable-truth-avocado-toast
2. Porównanie do produkcji masła.
Zgodnie z "Water Inputs in California Food Production” by Marcia Kreith at UC Davis" na wyprodukowanie 0.36 oz masła (ok 10 gram )potrzeba 46 gallonów wody (czyli jakieś 176 litrów wody)
3 Czemu autor częsciowo sugeruje żeby ograniczać awokado a jednocześnie uznaje, że nie wszędzie wygląda to
Ale krowy dają nie tylko mleko. Poza tym, siusiają i wszystko wraca do ekosystemu.
Nikt nie pomyślał żeby zamontować im (uwaga, polityka) pisuary, czy coś?
@aaron2255: zależy do ajkich farm się odnosisz. W przypadku wolnowybiegowych samo wraca w przypadku przemysłowych odchody są odporowadzane. W przypadku awokado większość też jest odprowadzane do ekosystemu nie oznacza to jednak, że wraca to do tego samego miejsca i nie czyni szkód. Jak mówiłem problemem nie jest sama produkcja awokado tylko produkcja w nieodpowiednim miejscu. Jezioro