znajomy ma piekarnię - to wybór ludzi, on miał chleb zwykły, ale ludzie wolą ten z ulepszaczami.
cały tekst wygląda jakby był pisany przez amatora na podstawie wikipedii, stwierdzenia o węglowodanach, owszem słuszne, ale już mówienie o łatwiejszym przyswajaniu - bzdura, węglowodany zawsze się przyswajają w tym samym stopniu, jedynie czas wchłaniania jest inny - chleb pełnoziarnisty, tak jak gracham z racji tego, że jest bardziej ciężkostrawny od białego pieczywa (często powtarzana
@prusi: Mi nauczycielka tłumaczyła,że chleb razowy jest pieczywem o większej wartości odżywczej, dlatego że jest wyrabiany z mąki pełno ziarnistej (która zawiera też części warstwy aleuronowej-w której znajdują się białka, tł ,sole min. wit. oraz enzymy ) ale nie można mieć wszystkiego i razowiec jest również ciężko strawny (coś za coś). Zaś pieczywo białe jest wyrabiane z mąki 'białej' (która składa się wyłącznie prawie z bielma-środkowej części ziarna która składa się
Chciałbym nadmienić, że strona vismaya-maitreya.pl zajmuje się głównie różnego rodzaju teoriami spiskowymi, uzdrawianiem duchowym (?), spotkaniami z ufo i innymi wyssanymi z tyłka pierdołami, więc informacje o rzekomym ogłupiającym działaniu chleba, o kryjących się w nim włosach, rogach i kopytach traktowałbym raczej jako kolejną taką wyssaną z tyłka pierdołę. Zakop.
...gdybym nie zetknął się przypadkiem z rodakiem, pracującym swego czasu w jakimś „tajnym” instytucie naukowym w USA. Robiono tam doświadczenia z działaniem kwasu cytrynowego na pracę neuronów w mózgu. Stwierdzono, że kwas cytrynowy (syntetyczny, oczywiście) narusza system przewodnictwa elektrochemicznego w pracy komórek mózgowych. Inaczej mówiąc, jest w stanie z normalnego człowieka zrobić... bezmózgowca.
Ktoś usilnie chce nas zniechęcić do "sklepowego" chleba, zamiast napisać syntetyczna witamina C (taka jaka jest np w rutinoscorbinie) to napisał:
"E 300 – kwas askorbinowy, przeciwutleniacz, środek do przetwarzania mąki, syntetycznie wytwarzana substancja o aktywności witaminy C, ze względów technologicznych coraz częściej stosowana w przemyśle spożywczym, może przyczyniać się do powstawania kamieni moczowych w nerkach i pęcherzu. "
Trochę groźniej to brzmi, nieprawda?
Może więc z resztą opisanych związków (konserwantów) oraz
Komentarze (12)
najlepsze
cały tekst wygląda jakby był pisany przez amatora na podstawie wikipedii, stwierdzenia o węglowodanach, owszem słuszne, ale już mówienie o łatwiejszym przyswajaniu - bzdura, węglowodany zawsze się przyswajają w tym samym stopniu, jedynie czas wchłaniania jest inny - chleb pełnoziarnisty, tak jak gracham z racji tego, że jest bardziej ciężkostrawny od białego pieczywa (często powtarzana
Tjaa... zakop.
"E 300 – kwas askorbinowy, przeciwutleniacz, środek do przetwarzania mąki, syntetycznie wytwarzana substancja o aktywności witaminy C, ze względów technologicznych coraz częściej stosowana w przemyśle spożywczym, może przyczyniać się do powstawania kamieni moczowych w nerkach i pęcherzu. "
Trochę groźniej to brzmi, nieprawda?
Może więc z resztą opisanych związków (konserwantów) oraz
Komentarz usunięty przez moderatora
Komentarz usunięty przez moderatora
Komentarz usunięty przez moderatora