Po czym poznać dobry miód: Najbezpieczniej jest kupować miód bezpośrednio od zaprzyjaźnionej, sprawdzonej pasieki. Jeśli nie ma takiej możliwości dobrze jest wybierać produkty z małych pasiek, z danymi pszczelarza takimi jak nazwisko, adres czy nawet numer telefonu – raczej nikt nie wystawiałby swojego dobrego imienia na szwank.
@veldrinn: No właśnie nie. Pszczelarze dodają substancji zapachowych żeby miód klientom ładnie i intensywnie pachniał. To dość powszechna praktyka, ładniej pachnący miód się lepiej sprzedaje, bo ludzie kierują się węchem. Miód bez dodatków zapachowych pachnie delikatnie. To czy się krystalizuje i jak zależy od gatunku i ilości glukozy, na przykład akacjowy ma mało glukozy i zaczyna się krystalizować dopiero po roku. Poza tym poprzez dodatek mąki do
@isInteger: Zawsze mnie #!$%@? taki tekst. Skąd zwykły zjadacz miodu ma mieć sprawdzoną i zaprzyjaźnioną pasiekę? - dzień dobry, jestem mirek z wypoku, zostaniecie moją zaprzyjaźnioną pasieką? #!$%@? no! To jest loteria. Wiem, że nawet w małych pasiekach, hodowcy potrafią stawiać przy ulach specjalne specyfiki do karmienia pszczół żeby szybko wypełniały plastry zamiast latać po pyłek. Ja mam to szczęście że faktycznie mam pewny miód ale 99%
Na yt na kanale Thoughty2 jest ciekawy film o miodzie, ale w USA a nie u nas (dodałem w powiązanych). Okazuje się, że tam większość miodu sprzedawanego w sklepach to miód sztuczny, o smaku podobnym do prawdziwego, ale bez żadnych właściwości prozdrowotnych. Czyli słodki syrop, sam cukier plus trochę aromatu i barwnika. Amerykanie tak się przyzwyczaili do tego miodu, że w większości miód skrystalizowany (czyli praktyczne każdy naturalny) uważają za zesputy i
@ikov: > skrystalizowany (czyli praktyczne każdy naturalny) uważają za zesputy i taki się nie sprzedaje.
To w UK jest to samo. Jak ostatnio byli u mnie znajomi i zobaczyli miód w litrowym słoiku oczywiście skrystalizoany to stwierdzili dokładnie to samo. Dopiero jak małża pokazała jakiś dokument na YT to stwierdzili że może. Myślę że ich nie przekonaliśmy i myślą że wiedzą lepiej. Nie mam z tym problemu bo więcej naturalnego miodu
Ja kupuję na miejskim targowisku, jest kilku sprzedawców - wszyscy z pasiek położonych w okolicy, nie dalej niż 40-50 km od mojego miasta. Już się cieszę na świeży miód wrzosowy, w tym roku w lasach coraz więcej go kwitnie, będzie robota dla pszczół.
@ikov: Na targowiskach tak samo rąbią naiwnych, tyle, że nie tak jak w sklepach, że miód musi spełniać jakieś normy i być odpowiednio oznaczony. Miód się barwi, 'wzbogaca'
- każdy naturalny miód się krystalizuje, tempo tego procesu zależy od zawartości cukrów w miodzie. Miód który zawiera więcej fruktozy krystalizuje się wolniej np. akacjowy, ten który ma więcej glukozy krystalizuje się szybciej np. rzepakowy - po przelewaniu miodu powinien się tworzyć się stożek a nie wgłębienie - zawiera śladowe ilości naturalnych zanieczyszczeń np. pyłku, wosku - krystalizuje się równomiernie od dołu słoika, na
@antykler: Kiedyś czytałem jako ciekawostkę że miód może w dobrych warunkach przetrwać i kilka... wieków. Biurokracja w UE wtmaga by podawać dla żywności termin przydatności, w przypadku miodu, z własnego doświadczenia, przechowywany w piwnicy (przez zapomnienie) nic nie stracił na walorach smakowych po ośmiu latach. Pomijam tu kwestie miodu pitnego :)
Zna ktoś jakieś rzetelne źródło rewelacji dotyczących cudownych właściwości miodu? Tego typu artykuły przewalają się po sieci od lat, ale bez jakichkolwiek źródeł, które mogłyby wzbudzić zaufanie. Póki co dla mnie to informacje wyssane z palca jak 3/4 contentu "zdrowotnego" w sieci.
@bagieta co mam czytać, też w większości marketingowy bełkot lub artykuły bez żadnych odnośników do badań. Mam nadzieję, że jestem w błędzie, ale informacje z poradnikzdrowie itp serwisów to kpina z internautów i brak rzetelności.
@pcmasterrace: https://m.youtube.com/watch?v=ChKGBvPNy2E tu masz bardzo fajny filmik, autor przy jego tworzeniu posłużył się tymi publikacjami: 1. Crane E.: Honey. A comprehensive survey. Heinemann, London 1976; 173-4. 2. Pucek R. Leczenie miodem. Wyd. Baobab, Warszawa 2007 3. Frank R. Miód. Odżywia, leczy, pielęgnuje. Wyd. RM, Warszawa 2008 4. Górkiewicz-Kot I. Prezentacja badań nad pozytywną rolą miodu w redukcji niekorzystnych objawów towarzyszących chorobom układu krążenia. Opracowanie wykonane w Klinice Chirurgii Serca, Naczyń i
Co ciekawe miody z innych krajów trochę inaczej smakują. Np wrzosowy z Polski i Włoch są podobne ale jednak jakże różne. Albo wielokwiatowy z mexyku. Jakby inny miód. Muszą mieć inne kwiaty :) dla smakoszy polecam miód tymiankowy oraz mój ulubiony Tasmański. Natomiast manuka jest najdroższy ale niestety smakuje jak lekarstwo więc polecam jedynie w celach leczniczych. W smaku to chyba najmniej smaczny ze wszystkich.
@bagieta: Co to znaczy miód Polski czy z innego kraju. Dwa miody wrzosowe z innych pasiek będą inaczej smakowały bo nigdy nie jest tak że pszczoły zawsze pobierają pyłek tylko z jednej rośliny a też sam np wrzos jest różny.
Mam znajomego, który całym rokiem karmi pszczoły cukrem i mówi, że to normalne. Jak to właściwie jest z tym cukrem? Kiedy powinno się nim dokarmiać pszczoły? Dodam, że jego miód jest wątpliwej jakości.
@sweet-candy: dokarmia się z reguły w okresach braku pożytku dla pszczół, lub spadku temperatur. Przed zimowlą obowiązkowo, w szczególności w pasiekach nastawionych na miód spadziowy. I nie tyle cukrem, co najlepiej tzw. ciastem cukrowym lub cukrowo-miodowym, bądź w postaci syropu inwertowanego.
Jeśli jednak twój znajomy karmi pszczoły nonstop, to taki miód nie ma żadnych wartości poza słodzącymi. Tak jak to jest w przypadku np. miodów z chin ( ͡°ʖ
@Sniezny_Koczkodan: Częściowo masz rację, trafiają się w sprzedaży miodu przegrzane, miody od sąsiadów ze wschodu, miody który mają większość sacharozy, miody stare lub niewiadomego pochodzenia.
Ma mamy pasiekę już około 50 lat. Najpierw pszczoły miał mój pradziadek, później tata a teraz ja też się tym zajmuje. Mamy swoich klientów którzy biorą miód od lat. Jakbyśmy oszukiwali, kombinowali z miodem to ktoś by raz kupił i więcej już nie a nam nie
@Sniezny_Koczkodan: Masz rację ale z roku na rok zwiększa się wiedza ludzi na temat miodu. Szczególnie starsi ludzie mają szeroką wiedzę. Starsza osoba wie jaki miód potrzebuje, potrafi ocenić czy ten miód jest dobry, zna różne ciekawostki i wybiera większe słoiki.
Komentarze (123)
najlepsze
To mi porada ( ͡° ʖ̯ ͡°)
@veldrinn: No właśnie nie. Pszczelarze dodają substancji zapachowych żeby miód klientom ładnie i intensywnie pachniał. To dość powszechna praktyka, ładniej pachnący miód się lepiej sprzedaje, bo ludzie kierują się węchem. Miód bez dodatków zapachowych pachnie delikatnie. To czy się krystalizuje i jak zależy od gatunku i ilości glukozy, na przykład akacjowy ma mało glukozy i zaczyna się krystalizować dopiero po roku. Poza tym poprzez dodatek mąki do
@isInteger: Zawsze mnie #!$%@? taki tekst. Skąd zwykły zjadacz miodu ma mieć sprawdzoną i zaprzyjaźnioną pasiekę?
- dzień dobry, jestem mirek z wypoku, zostaniecie moją zaprzyjaźnioną pasieką? #!$%@? no!
To jest loteria. Wiem, że nawet w małych pasiekach, hodowcy potrafią stawiać przy ulach specjalne specyfiki do karmienia pszczół żeby szybko wypełniały plastry zamiast latać po pyłek.
Ja mam to szczęście że faktycznie mam pewny miód ale 99%
To w UK jest to samo.
Jak ostatnio byli u mnie znajomi i zobaczyli miód w litrowym słoiku oczywiście skrystalizoany to stwierdzili dokładnie to samo.
Dopiero jak małża pokazała jakiś dokument na YT to stwierdzili że może.
Myślę że ich nie przekonaliśmy i myślą że wiedzą lepiej.
Nie mam z tym problemu bo więcej naturalnego miodu
@ikov: Na targowiskach tak samo rąbią naiwnych, tyle, że nie tak jak w sklepach, że miód musi spełniać jakieś normy i być odpowiednio oznaczony. Miód się barwi, 'wzbogaca'
- każdy naturalny miód się krystalizuje, tempo tego procesu zależy od zawartości cukrów w miodzie. Miód który zawiera więcej fruktozy krystalizuje się wolniej np. akacjowy, ten który ma więcej glukozy krystalizuje się szybciej np. rzepakowy
- po przelewaniu miodu powinien się tworzyć się stożek a nie wgłębienie
- zawiera śladowe ilości naturalnych zanieczyszczeń np. pyłku, wosku
- krystalizuje się równomiernie od dołu słoika, na
Komentarz usunięty przez moderatora
Komentarz usunięty przez moderatora
Niestety, w tym roku pogoda nie rozpieściła pszczelarzy (・へ・)
1. Crane E.: Honey. A comprehensive survey. Heinemann, London 1976; 173-4.
2. Pucek R. Leczenie miodem. Wyd. Baobab, Warszawa 2007
3. Frank R. Miód. Odżywia, leczy, pielęgnuje. Wyd. RM, Warszawa 2008
4. Górkiewicz-Kot I. Prezentacja badań nad pozytywną rolą miodu w redukcji niekorzystnych objawów towarzyszących chorobom układu krążenia. Opracowanie wykonane w Klinice Chirurgii Serca, Naczyń i
Kiedy powinno się nim dokarmiać pszczoły? Dodam, że jego miód jest wątpliwej jakości.
Jeśli jednak twój znajomy karmi pszczoły nonstop, to taki miód nie ma żadnych wartości poza słodzącymi. Tak jak to jest w przypadku np. miodów z chin ( ͡° ʖ
Ma mamy pasiekę już około 50 lat. Najpierw pszczoły miał mój pradziadek, później tata a teraz ja też się tym zajmuje. Mamy swoich klientów którzy biorą miód od lat. Jakbyśmy oszukiwali, kombinowali z miodem to ktoś by raz kupił i więcej już nie a nam nie