Nikt mnie nie przekona, że miód z supermarketu to ten sam, który ma się w rodzimej pasiece i w który rodzina wkłada serce.
Pszczoły to kupa pracy i opieki nad nimi (chorują, roją się; trzeba naprawdę dużo poświęcenia i wiedzy by nie faszerować ich chemikaliami, a usuwać problemy naturalnymi sposobami - bądź jak najmniej szkodliwymi dla miodu rozwiązaniami).
Eeee.. jeśli chodzi o chwalenie zalet miodu to zawsze się powtarza o naturalnym działaniu antybakteryjnym, a jak teraz Chińczycy wprowadzają super-zdrowy miód wzbogacony o antybiotyki to go chcą zakazać, no wiecie co. ;<
Odpowiedz brzmi: bo pomimo tego ze sie nie psuje, to z czasem traci wartosci odzywcze. (a najgorzej jest jak stoi na sloncu, podobnie jest z oliwa z oliwek)
Nie warto. Miody z marketów to często sztuczny miód czyli cukier przetworzony tak by wyglądał jak miód. Takie miody nie krystalizują sie i są bardzo nie zdrowe
Bo to po prostu nie jest już miód tylko wytwór laboratoryjny? Możesz też powiedzieć "po co mam kupować ser za 40 zł/kg jak mogę kupić za 15/kg?" tylko, że to już nie będzie ser.
Poza tym nie skazujmy się na jeden "rodzaj" miodu. Jest przecież tyle jego rodzajów, że można sobie gatunek dobrać według gustu.
Problemem też jest wielu naszych rodzimych pszczelarzy, którzy z chęci zysku dodają do miodu ogromne
@moods: to ja nie wiem gdzie Wy ten ser kupujecie, kupuje zwykłą gołde za 15zl i potrafi 2 tygodnie lezez w lodowce i nic jej nie jest a jakos roznicvy w smaku od wielu lat w serze nie widze. Ser zwykły 40zl? za tyle to ja pleśniowy prawdziwy kupie.
@Hyp: Taka prawda. Radioaktywne zabawki, buty po których amputują stopy i tak w kółko. Jak tylko coś się znajdzie wątpliwogo (a zawsze się znajduje i to nie tylko w chińskim przemysle) to zaraz to ktoś nagłośni, żeby ratować nasz niewydajny przemysł.
W tym artukule nie ma nic co by mnie odstraszyło od Chińskiego miodu. Dziwne, że chińczycy wpieprzają ten miód i jest ich już 1,3 miliardów pomiomo forsowania polityki jednego dziecka.
@dpc8: W tym artukule nie ma nic co by mnie odstraszyło od Chińskiego miodu. Dziwne, że chińczycy wpieprzają ten miód i jest ich już 1,3 miliardów pomiomo forsowania polityki jednego dziecka.
... no i są mali, szybko chorują, długo zdrowieją, itd. U nich ilość, a Ja np wolę jakość.
Szkoda tylko, że nie ma nic tutaj o praktykach polskich pszczelarzy. Pamiętam jak w TV mówili o kontroli NIKu na targach i jak się okazało to ponad 90% kontrolowanych miodów miała zbyt duży % cukru (bo kilo cukru kosztuje 3zł a kilo miodu 10zł). Do tego pszczelarze podgrzewają miód żeby zawsze sprzedawać płynny a w temperaturze powyżej 50 stopni traci smak i swoje właściwości prozdrowotne. Ten miód z marketów jeśli jest naprawdę
Różnica w smaku między miodem marketowym a takim od pszczelarza jest ogromna i to czuć . Przez miód marketowy nabrałem wstrętu do niego, dopiero gdy pszczelarstwo stało się pasją mojego dziadka i zjadłem trochę takiego prawdziwego miodu to powróciła mi chęć od razu :)
@rossocorsa: Zgadzam się. Smakować może tak samo i pachnieć może tak samo, ale wartości odżywczej i innych bajerów nie da się podrobić. Twierdzić inaczej to jak stawiać znak równości pomiędzy jedzeniem papryki i czipsów paprykowych.
Ale głupot się tutaj naczytałem, co jeden to mądrzejszy ;) Miody z marketów to mieszanki różnych rodzajów miodu lub najzwyczajniej miód wielokwiatowy...
Gdyby nie pszczoły, ludzkość już by nie istniała. Duża część upraw zależy od tego, czy kwiatki zostaną zapylone przez pszczoły. Gdyby pszczół nie było bardzo produkowalibyśmy o wiele mniej żywności. Większość ludzi, nie ma świadomości jak ważną rolę odgrywają te owady w naszym ekosystemie. Niestety pszczelarzy w Polsce jest coraz mniej. Dodatkowo pszczoły giną podczas oprysków oraz przez pasożyty (waroza).
Warto kupować miód prawdziwy... Warto też dodać, że najlepszy(najzdrowszy) to miód skrystalizowany.
Z miodem tak jak z każdym innym produktem, trzeba mieć choć minimum wiedzy aby przystąpić do zakupu.O tej porze roku miód powinien mieć konsystencje skrystalizowaną.
Dla tych, którzy nie mają w pobliżu dostępu do dobrej pasieki polecam Sądecki Bartnik, bardzo dobre miody.
Jako ciekawostkę powiem, że miód płynny, który bardziej przyciąga klientów często jest zwykłym syropem glukozowo-fruktozowym (który od miodu jest duuużo tańszy). A to dlatego, że przez nieumiejętne podgrzewanie (tzn szybko i powyżej bodajże 40 st. C) miód traci bezpowrotnie swoje lecznicze właściwości. Najlepiej więc kupić skrystalizowany lub od kogoś, kto zna się na rzeczy.
Nigdy nie kupowałem miodu z supermarketu, ale, po przeczytaniu tej żałosnej argumentacji, widzę, że niepotrzebnie - to właściwie żadna różnica, tylko że kupuję taniej.
Polscy producenci niech sami wpieprzają swój miód, jeśli koniecznie chcą koniecznie uchronić swój przemysł przed upadkiem. To samo się tyczy polskich producentów bananów i bałtyckich poławiaczy pereł.
@posiadamjednokonto: Może ktoś inny wytłumaczy ci dlaczego tak się robi, bynajmniej nie po to aby pszczoły produkowały z tego miód, ponieważ nie to jest celem i nie ma to uzasadnienia ekonomicznego.
Komentarze (77)
najlepsze
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/ca/Honeycombs-rayons-de-miel-1.jpg
Nie ma różnicy? Nie wiecie o czym mówicie.
Nikt mnie nie przekona, że miód z supermarketu to ten sam, który ma się w rodzimej pasiece i w który rodzina wkłada serce.
Pszczoły to kupa pracy i opieki nad nimi (chorują, roją się; trzeba naprawdę dużo poświęcenia i wiedzy by nie faszerować ich chemikaliami, a usuwać problemy naturalnymi sposobami - bądź jak najmniej szkodliwymi dla miodu rozwiązaniami).
Akurat dziadka wezwał jakiś znajomy do dzikiego ula w starej wierzbie i udało mu się przenieść rójkę i plastry :)
Edit:
Mowisz i masz paszczurku: http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:http://www.britain.yoyo.pl/pokazywarka/miody.html
Jak rozpoznać miód zafałszowany cukrem?
http://www.eioba.pl/a84888/miod_najczesciej_zadawane_pytania
Bo to po prostu nie jest już miód tylko wytwór laboratoryjny? Możesz też powiedzieć "po co mam kupować ser za 40 zł/kg jak mogę kupić za 15/kg?" tylko, że to już nie będzie ser.
Poza tym nie skazujmy się na jeden "rodzaj" miodu. Jest przecież tyle jego rodzajów, że można sobie gatunek dobrać według gustu.
Problemem też jest wielu naszych rodzimych pszczelarzy, którzy z chęci zysku dodają do miodu ogromne
... z miodem
(musiałem)
W tym artukule nie ma nic co by mnie odstraszyło od Chińskiego miodu. Dziwne, że chińczycy wpieprzają ten miód i jest ich już 1,3 miliardów pomiomo forsowania polityki jednego dziecka.
... no i są mali, szybko chorują, długo zdrowieją, itd. U nich ilość, a Ja np wolę jakość.
Komentarz usunięty przez moderatora
Warto kupować miód prawdziwy... Warto też dodać, że najlepszy(najzdrowszy) to miód skrystalizowany.
Komentarz usunięty przez autora
Dla tych, którzy nie mają w pobliżu dostępu do dobrej pasieki polecam Sądecki Bartnik, bardzo dobre miody.
A różnica w smaku OGROMNA, poprostu cały sloik zjadłem an raz tak mi smakował
Komentarz usunięty przez autora