Zanim zjesz rybę w nadmorskiej smażalni… Rybak z Helu mówi skąd się biorą...
Pojechałem nad morze na urlop. W Jastarni spotykam sprzedawcę z lokalnej wędzarni, wyciąga świeżo przygotowane ryby. Rarytas? Gdzie tam, fląderki miał takie malutkie jak dłoń. Mówił, że innych teraz nie ma i te marne 10 kg to jest wszystko, co udało mu się złowić tego dnia. W...
grekzorba z- #
- #
- #
- #
- #
- #
- 184
Komentarze (184)
najlepsze
Ze szprotem
Może będę teraz #!$%@?ł głupoty, ale tak to jest jak się nie obserwuje konkurencji i nie rozwija firmy. Porobili sobie nasi DG, do czegoś tam doszli i wsio. Już nic nie robią bo "a bo to trzeba czasu poświęcić" albo "a bo wie pan, tak
Druga sprawa, Bałtyk widocznie jest przełowiony (już mniejsza przez kogo), a każdy chce łowić jeszcze wiećej.
Droga do zatracenia, nie kumają tego aż żal patrzeć.
Kurna. Koniec świata.
@nonkonformista: będąc w Antwerpii lubiłem sie stołować w tych marokańskich smażalniach- przeszklona lada, za nią #!$%@? ryb i skorupiaków, pokazujesz ahmedowi ile i co chcesz, on przy tobie smaży, pełen talerz wszelkiej maści morskiego stworzenia +/- 1kg- ok 8ojro.
gdzieśtam było w tekście,
Tak jak napisałem mocno kogoś w tym tekście poniosło. Nie tylko o te ryby sprowadzane z Dani mi się rozchodzi ale też o to że łosoś za taką kasę jest później odsprzedawany.
Dla mnie to jest totalna bzdura co ten gościu wygaduje, albo co w następstwie jego słów redakcja z tego skleja. Z jednej strony nic mu się nie opłaca (oddaje pieniądze na modernizację kutra oraz oddaje kwoty połowowe )
Komentarz usunięty przez moderatora
Bo trochę tak jest. Ludzi przyzwyczaili się do cen biedronkowych...
Cały towar bierze kupiec z Francji i tam wozi. Nam płaci 30, a nawet 50 złotych za kilogram...
@NoMercyIncluded: No i wybierają - gotowe dania, które się robi 2 minuty w mikrofali. Wszystko przetworzone, może czasami w smaku zjadliwe ale o wiele gorsze pod względem odżywczym od tych "polskich" ziemniaków, kurczaków i warzyw.
szprotki czyli te ryby które innych nie zżerają i tłuszczu za wiele nie mają a tym samym niepożądanych dodatków anty-zdrowotnych i dlatego one powinny być najlepsze. (to jak by się wzorować na tym: https://www.youtube.com/watch?v=ItvlqNpjcHk od 27 minuty masz o Bałtyku).
Co do ryb ze smażalni to zawsze jest loteria, każde nadmorskie miasto ma swoje gastronomiczne pewniaki i jak kolega w jednym z komentarzy poniżej napisał najlepiej jest w wędzarni kupować