Jak zrobić proch czarny?
Jak zrobić proch czarny? Tego dowiecie się w tym odcinku. Swoją drogą to mój pierwszy poradnik - konstruktywna krytyka mile widziana!
LegendaPanaP z- #
- #
- #
- #
- #
- #
- 49
Jak zrobić proch czarny? Tego dowiecie się w tym odcinku. Swoją drogą to mój pierwszy poradnik - konstruktywna krytyka mile widziana!
LegendaPanaP z
Komentarze (49)
najlepsze
2. Składniki trzeba zmielić na pył. Jeszcze drobniejszy. Poczytaj o młynkach kulowych, mielniki ołowiane.
3. Rozpuszczenie saletry w wodzie i potem jej odparowanie powoduje ponowną krystalizację, co niweczy trud mielenia. Wody niewiele, do konsystencji twardej pasty.
4. Ważna jest gęstość produktu, ma być duża. To osiąga się przez prasowanie. Prasa hydrauliczna.
5. Ważna jest wielkość ziaren. Przesiewa
@olin: Otrzymasz proch historyczny, taki jakim twoi pradziadowie nabijali muszkiety idąc pod Wiedeń ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Tak, on był bardzo różnej jakości i dużo gorszy od tego, co się dziś produkuje.
3 części wagowe siarki
7 części wagowych węgla drzewnego - najlepszy jest z drzew liściastych.
19 części wagowych saletry potasowej - saletry, nie mieszanki do peklowania ze spożywczaka..
Jak najbardziej rozdrobnioną siarkę i węgiel drzewny zmieszać z saletrą po czym mieszaninę zwilżyć wodą do konsystencji gęstego błota. Ową papkę następnie wyprażyć w temperaturze około 150 stopni C, po czym ponownie rozdrobnić, tym razem bez używania stalowych narzędzi. Chronić przed
Prawda - warto uważać, choć powiem też, że u mnie w piekarniku do zapłonu nigdy nie doszło.
Natomiast raz mi się usrało, gdym rozcierając ten wyprażony proch w żelaznym moździerzu,
zobaczył w nim pojedynczą iskrę. ;)
A tak serio to niezbyt mądra rzecz dodawać filmik jak robi się czarny proch. W Polszy można proch posiadać, można kupić. Nie można robić i sprzedawać.
No ale żeby nie było że "przecież kto zareaguje". Akurat jako rekonstruktor, miałem już wizytę smutnych panów z jednostki rozpoczynającej się na C. Takie podbijanie statystyk, próbowali mi dowalić za posiadanie, które jest legalne...