Jeśli przetłumaczyć by ten kawałek na polski to wyglądałoby to tak "#!$%@?, #!$%@?, #!$%@?, ale trudne #!$%@?, #!$%@?, Jezus, Jezus, Jezus... zajebiście smaczne, nie umiem #!$%@? strzelać itd."
Jakby ktoś pytał dlaczego zakopałem. A jedzenie też spartolone. Zzjarana Panchetta, boczek, czy jak tam to nazwiemy z zielskiem.
@proweniencja: Też mnie nie przekonało to danie. No i black pudding do tego. I w cholerę octu. Nie. Od Brytyjczyków (tu: od Szkota) jednak nie uczmy się gotować, to jest naprawdę kiepski pomysł.
@simon-mentalist: To tylko show. Podejrzewam, że albo to mięso przebadali na szybko przed gotowaniem, albo ugotowali jakieś wcześniej przebadane. Mimo wszystko chyba nie odważyliby się zjeść takiego z "niewiadomego" pochodzenia.
@rt_of_vnt: Gordon polował na dzikie gołębie - w Polsce są to gołębie leśne (grzywacze). One mają ciemne mięso. Gołębie hodowlane (czyli bardziej podobne do gołębia skalnego) mają jaśniejsze mięso.
@rt_of_vnt: Kolor mięsa jednego i drugiego ptaka jest powiązany z ilością mioglobiny zawartej w mięśniach. Pomaga ona magazynować tlen w mięśniach. Kura praktycznie w ogóle nie używa mięśni piersiowych to też jej zapotrzebowanie na tlen tam jest w zasadzie żadne - cycki z kurczaka są białe. Gołąb (szczególnie dziki a nie miejski ( ͡°͜ʖ͡°)) dużo częściej używa tychże mięśni by po prostu latać. Stąd kolor
W Polsce myśliwi mogą polawać na jeden gatunek gołębia - na Grzywacza. Sezon trwa od 15 sierpnia do 30 listopada. Jest b. płochliwy dlatego chętnych polowania na niego jest znikoma ilość. W czasie lotu można go rozpoznać po 1 białym pasie na każdym skrzydle. Ma też białą grzywę na szyi. Jest spory jak na dzikiego gołębia i waży około 0.5kg. Mięso ciemne i jak to dziczyznę trzeba je umieć przyrządzić. Wg mnie
@mackens grzywacze żyjące w pobliżu ludzi nie są prawie w ogóle płochliwe - można do nich podejść na 2-3 metry zanim odlecą. Nawet nie trzeba do nich strzelać wystarczy siatka i przynęta w postaci odrobiny chleba czy jakiegoś ziarna albo nawet pokruszonego styropianu.
W Polsce myśliwi mogą polować na jeden gatunek gołębia
2 gatunki, gołębia grzywacza i gołębia skalnego (konkretnie podane jest, że gołąb skalny forma miejska).
@mnlf Myśliwi polują tylko w środowisku naturalnym gdzie ptaki te są b. płochliwe. Tak samo kaczka krzyżówka która jest w każdym stawie miejskim, ale poza nim jest już b. ostrożna. Identyczna sytuacja jest z dzikami chodzącymi po osiedlach gdzie można im rzucić patyka i go przyniosą... :)
@pioterhiszpann: a odpiszę:P każde wakacje u dziadków to były właśnie zupy na gołębiach hodowlanych i kaczkach. Kaczek do tej pory nie lubię ale rosołek na 4 gołębiach polecam.
Komentarze (140)
najlepsze
Jakby ktoś pytał dlaczego zakopałem. A jedzenie też spartolone. Zzjarana Panchetta, boczek, czy jak tam to nazwiemy z zielskiem.
(╯︵╰,)
@mackens grzywacze żyjące w pobliżu ludzi nie są prawie w ogóle płochliwe - można do nich podejść na 2-3 metry zanim odlecą.
Nawet nie trzeba do nich strzelać wystarczy siatka i przynęta w postaci odrobiny chleba czy jakiegoś ziarna albo nawet pokruszonego styropianu.
2 gatunki, gołębia grzywacza i gołębia skalnego (konkretnie podane jest, że gołąb skalny forma miejska).
Na skalnego
@mackens: Jadłem tylko te hodowlane gołębie i też nie byłem zachwycony.
- Byłeś na polowaniu?
- Bylem.
- Ustrzelileś coś?
- Ustrzeliłem.
- I jak smakowało?
- Nie wiem, nie jestem przecież kanibalem!
#pdk
Jaki w smaku ?
W sumie jeszcze nie próbowałem więc moze kiedys sie skusze :P
Gołębie - znienawidzone przez wykopków "miejskie szczury"
Gołębie - potencjalne pyszne szamko
( ͡° ͜ʖ ͡°)
Smakują podobnie do królika.