Europejskie pszczoły miodne muszą stawiać czoła aż 57 różnym pestycydom, donoszą naukowcy którzy opublikowali prace w Journal of Chromatography A. Nowa metoda detekcji całej gamy pestycydów u pszczół może pomóc zrozumieć tajemnice stojącą za masowym spadkiem liczebności pszczół miodnych w ostatnich latach oraz znaleźć sposób, aby je uratować.
Pszczoły miodne są zagrożone na całym świecie: w USA dramatyczny spadek liczebności populacji z powodu syndromu zwanego colony collapse disorder (CCD) przyczynia się do rosnącego zagrożenia dla upraw i wykluczeniu wielu rolników z biznesu. Szereg badań pokazało korelacje między użyciem pestycydów a śmiercią pszczół, co przyczyniło się do zbanowania pestycydów neonikotynoidowych przez UE.
Niestety zakaz użycia pestycydów, które zabijają pszczoły nie jest rozwiązaniem. Związek między użyciem pestycydów i śmiercią pszczół jest skomplikowany i naukowcy nadal próbują co dokładnie ma miejsce. W nowej pracy badacze Narodowego Instytutu Badań Weterynaryjnych wynaleźli metodę analizy 200 pestycydów jednorazowo, aby dowiedzieć się co dokładnie stwarza największe zagrożenie pszczołom.
Zdrowie pszczelej populacji jest kwestią, która powinna obchodzić ludzi w bardzo dużym stopniu ze względu na role jaką pełnią. Uważa się, że są one krytycznie istotne dla rolnictwa zapylając ponad 80% upraw i dzikich roślin w Europe.
Z tak dużą liczbą pestycydów, które się stosuje trudno wskazać, te szkodzące pszczołom. Pewne kombinacje pestycydów, lub ich użycie przez pewien czas mogą w różny sposób wpływać na pszczoły. Aby zrozumieć te kwestie musimy wiedzieć jakie pestycydy i w jakim stężeniu są obecne w ciałach pszczół. Dzięki badaniom udało się przetestować ponad 200 różnych pestycydów oraz dodatkowo kilka związków, które są produktem rozpadu pestycydów. 98% przetestowanych pestycydów jest dopuszczonych do użycia przez UE.
„To dopiero początek naszych badań mających ukazać wpływa na zdrowie pszczół. Zatrucie pszczół jest czubkiem góry lodowej, nawet niewielkie stężenie pestycydów może negatywnie wpływać na zdrowie pszczół, szczególnie na system immunologiczny, przez co pasożyty i wirusy mogą wykończyć całą kolonie” – Tomasz Kijanek, szef autorskiego zespołu zajmującego się problematyką wpływu pestycydów na pszczoły.
Źródło:
//phys.org/news/2016-03-pesticides-poisoned-honeybees.html
//www.activistpost.com/