Nie będzie... odnowić kwas można maxymalnie 5 razy z czego większość piekarni tradycyjnych nie przekracza 4
Z mąki razowej żytniej produkuje się przede wszystkim chleb razowy żytni i zakwas na żur.
WTF? Od kiedy żur robi się zakwasu... (nienawidzę nazwy zakwas... nigdy nie wiadomo o co chodzi... ogólnie żur to luźny pół kwas o wydajności 300-400 (na 100kg mąki 300-400kg
Ehh.. po przeczytaniu tego chyba znowu będę musiała powiedzieć mojemu facetowi abyśmy podjechali do jego ciotki na wieś pod pretekstem wymiany anteny od neta tudzież wtyczki. Mają własną gospodarkę i te masełko które robią, jajeczka od kurek biegających luzem i ... ten chlebek, no paluszki lizać.
Gdy prawie rok temu wybierałem model - było ich wiele na rynku - kupiłem coś w środku stawki - czyli ani najtańszy ani najdroższy. I ponad pół roku działa OK = dość solidna chińszczyzna. Dziś pewnie wybór jest większy.
Wg mnie moc nie ma znaczenia - wszystkie będą miały podobną, wystarczającą do upieczenia.
Można zrobić rozróżnienie na maszynki z jednym lub dwoma mieszadełkami.
Każda opcja ma swoich zwolenników (i przeciwników). Ja mam
Pamiętam jak za gówniarza babuszka robiła chlebek, taki prawdziwy z pieca. Piec stoi do dziś i się na nim gotuje, ale chlebka już nie ma za bardzo komu robić. I nawet jak się kupi gdzieś taki prawdziwski, to i tak tamten był o niebo lepszy... bo był od kochanej babuszki, która pieczenie chleba miała już we krwi...
Ja mam taki automat Moulinex-u - fajna sprawa, polecam. Minus jest taki, że po pewnym czasie ten chleb się przejada, zmiana proporcji i dodatkowych składników niewiele daje. Trzeba wtedy po prostu zmienić smak i kupić chleb w sklepie. Pieczenie z użyciem drożdży jest banalnie proste - wsypujemy składniki, wciskamy guzik i idziemy na telewizję.
Próbowałem tez robić na zakwasie - nawet wychodzi bez większych trudności, ale wbrew temu co sie pisze w
Też posiadam taki automat. Dobry chleb jest zaraz po upieczeniu na mące z młyna, a nie na chlebowych mieszankach z supermarketów. W ogóle opracowałem system, że maszyny używam tylko do mieszania ciasta, później wyciągam i robię 3-4 bagietki, kładę na blachę, do tego obok naczynie z wodą i do piekarnika. Pieczywo wychodzi zaj!%iste (tylko jest dużo cięższe niż to ze sklepu i duzo bardziej syte).
Komentarze (50)
najlepsze
każdy kolejny chleb będzie już miał bazę.
Nie będzie... odnowić kwas można maxymalnie 5 razy z czego większość piekarni tradycyjnych nie przekracza 4
Z mąki razowej żytniej produkuje się przede wszystkim chleb razowy żytni i zakwas na żur.
WTF? Od kiedy żur robi się zakwasu... (nienawidzę nazwy zakwas... nigdy nie wiadomo o co chodzi... ogólnie żur to luźny pół kwas o wydajności 300-400 (na 100kg mąki 300-400kg
się uważało na lekcjach z technologi piekarskiej ^_^
Piekę na drożdżach - wiem, chemia! - ale na wyhodowanie własnego zakwasu zabrakło dyscypliny...
W skrócie:
- mój chleb jest podobny do chleba jaki kiedyś bywał w polskich sklepach (np. w latach 80' czy '90).
- roboty przy pieczeniu jest mało: do automatu sypiemy mąkę (pszenna, żytnia, okriszowa, razowa, tortowa - w
Możesz się pochwalić jaki model, ewentualnie moc czy inne bzdury na jakie trzeba uważać przy wybieraniu automatu do chleba?
Ostatnio chciałem kupić ale na naszym fantastycznym serwisie aukcyjnym są ceny od 170 do 600 i nie wiem ile warto zapłacić...
Przyznam, że jeszcze nie szukałem po necie opinii, ale skoro się nawinąłeś :D
i chocby jak mieszczuchy nie staraly to i tak zadowalajacego efektu nie uzyskaja ;]
a ja myslalem ze to weglowodany i bialka sa odzywcze...
Wg mnie moc nie ma znaczenia - wszystkie będą miały podobną, wystarczającą do upieczenia.
Można zrobić rozróżnienie na maszynki z jednym lub dwoma mieszadełkami.
Każda opcja ma swoich zwolenników (i przeciwników). Ja mam
Osobiście starczyłby pewnie 0,6kg, bo ma to być dodatek a nie zastąpienie piekarni.
Gdybyś nacisnął to "odpowiedz"...
Próbowałem tez robić na zakwasie - nawet wychodzi bez większych trudności, ale wbrew temu co sie pisze w