Okazuje się, że cały czas źle gotowałem makaron
Andrew Carmellini, demonstruje prawidłowy sposób przyrządzania włoskiego makaronu...[ENG]
Mesk z- #
- #
- #
- #
- #
- #
- 293
Andrew Carmellini, demonstruje prawidłowy sposób przyrządzania włoskiego makaronu...[ENG]
Mesk z
Komentarze (293)
najlepsze
ja #!$%@?....
http://pl.wikipedia.org/wiki/Kubki_smakowe + http://pl.wikipedia.org/wiki/Nos [a dokladniej czesc mowiaca o tym, ze lwia czesc smaku to wzrok i zapach - https://www.youtube.com/watch?v=aujIUYOqbmA]
wiec rownie dobrze moglbym gotowac to na wulkanie, a jak chcialbym cos dla polepszenia diety, to sposobow przyrzadzania jest kilka i liczy sie wartosc odzywcza, a nie co jak mieszam
Makaron gotuje się minutę dłużej niż na opakowaniu napisane. Spaghetti np. gotujemy 9min.
nie cierpię
rozmemłanego
makaronu a taki z reguły wychodzi jak się stosuje do przepisu.Gdzieś ostatnio było że makaron wrzuca się już do zimnej wody a nie dopiero do wrzątku.
inb4 źródełko.jpg
Byłem sobie dziś z loszką w Decathlonie, gdyż chciała sobie wybrać ciuszki do biegania.
Wchodzimy do sklepu i już od pierwszego rzutu okiem go zauważyłem - kilkuletni dzieciaczek #!$%@?ący po sklepie z gałą i drący się wniebogłosy - standard jak na Decathlon. Olałem.
Loszka wybiera ciuszki, ja oczywiście przytakuję, że tak, ładne, pasuje ci, przewiewne na pewno. Idziemy do przymierzalni.
Ona się chowa za kotarą, mówi żebym trzymał
1) przeczytaj na opakowaniu, ile czasu powinien być gotowany
2) gotuj minimum 2x dłużej.
Poważnie, makaron (wrzucany na wrzątek) gotowany wg czasu wychodzi półsurowy, nie aldente, tylko surowy właśnie, po czasie x2 zaczyna być dopiero aldente, do pełnej miekkości trzeba gotować jeszcze dłużej. Testowałem nieraz, na różnych makaronach :)