Cukier i zboże. Bimbrem Polska stała i stoi
Ten smak, ten zapach, ta moc. W PRL dla paru flaszek trunku własnej roboty ryzykowano nawet 15-letni wyrok. Dziś też można pójść za to za kraty - niemniej...
sportingkielce z- #
- #
- #
- #
- #
- #
- 138
Ten smak, ten zapach, ta moc. W PRL dla paru flaszek trunku własnej roboty ryzykowano nawet 15-letni wyrok. Dziś też można pójść za to za kraty - niemniej...
sportingkielce z
Komentarze (138)
najlepsze
Najbardziej znanym i praktykowanym przepisem na samogon jest tzw. Zacier 1410. Czyli 1kg cukru+4L wody+10g drożdży.
Obecnie na rynku jest bardzo dużo profesjonalnego sprzętu. Nie trzeba już walczyć z garami i zajmować całej kuchni. Dobry sprzęt(do kupna) to taki od 1000pln do 8500pln.ten ostatni drogi jak cholera to pełny automat. Wystarczy wlać zacier i czekać. W sumie za 8500pln samo się powinno wlewać:)
Przy tych tańszych trzeba
Technika najtańsza ale i zarazem w pełni skuteczna.
Najtańszy zacier 1 kg cukru 4 L wody i drożdże zwykłe (czym świeższe tym lepsze)
wodę podgrzać tak do 30 stopni aby się dobrze cukier i drożdże rozpuściły.
Najlepiej wlać do bańki na wino i zabezpieczyć przed dostawaniem się powietrza ale parę razy kolega nie zabezpieczył i też alkohol wyszedł.
chrrr chrrrrr #spanko
@Old_Postman: Nie wiesz ile zarabia państwo na 1 litrze? Bo tu nie chodzi o trzeźwość narodu a czystą żywą kasę którą państwo zarabia...
Co do samego bimbrownictwa - jest to obecnie bardzo łatwe, pojawiły się znakomite drożdże, które w bardzo szybkim czasie potrafią nastaw wyciągnąć powyżej 21%, oraz bardzo dobre środki klarujące. Warto też przepędzić np. wino.
#miodosytnictwo
albo odstojnik, albo jeszcze deflegmator z zaworkiem do spuszczania flegmy, robi robotę jeszcze lepiej niż odstojniki :)
przykładowo taki z jednym odstojnikiem: http://allegro.pl/destylator-bimber-chlodnica-odstojnik-szybkowar-12-i4911315576.html