Jakoś nie bardzo mi się widzi jajecznica z mikrofalówki - nie ma to jak smażona na patelni, na masełku. Poza tym żarcie odgrzewane czy gotowane mikrofalami smakuje zdecydowanie gorzej niż przygotowywane tradycyjnie.
@Pompeqijusz: Niby jak? Fala elektromagnetyczna unosi i "wypłukuje"? A może podgrzewane cząsteczki wody w potrawie "wypłukują"? "Wypłukują" dokąd? Do ścieków?
Ja rozumiem, nie każdemu smakuje jedzenie z mikrofali ale bądźmy poważni, zaraz ktoś powie, że tam siedzą i dmuchają krasnale a wróżki podpieprzają składniki odżywcze...
@Pompeqijusz: @T72: Mikrofale działają głównie na cząsteczki wody. Jeśli jest ich mało lokalnie wzrasta ich temperatura i to może w mikroskali powodować zupełnie odmienne procesy od tych na patelni. Mikrofala do wszystkiego się nie nadaje.
Komentarze (21)
najlepsze
- Która to Trudi? Ta z gównem na twarzy?
- Nie, to Jody, moja żona.
- Bolesna pomyłka.
Poczytajcie sobie dowolną książkę kucharską, mikrofale "wypłukują" 50% do 90% wartościowych substancji z jedzenia.
Ja rozumiem, nie każdemu smakuje jedzenie z mikrofali ale bądźmy poważni, zaraz ktoś powie, że tam siedzą i dmuchają krasnale a wróżki podpieprzają składniki odżywcze...