Cześć wszystkim!
Dzisiaj postanowiłem pokazać wam jak robię kombuczę. Prawdopodobnie nie wiecie co to jest, także wkleję opis z Wikipedii:
Kombucza – napój orzeźwiający ze słodzonej herbaty poddanej fermentacji przez tzw. grzybek herbaciany, inaczej grzybek japoński. Napój był popularny w Polsce do czasu wprowadzenia Coca-Coli i Pepsi-Coli. Galaretowaty „grzybek” przetwarzający herbatę składa się z pozostających w symbiozie grzybów typu Saccharomyces ludwigii, Saccharomyces apiculatus i bakterii Acetobacter xylinum, Acetobacter xylinoides. Drożdże rozmnażają się drogą wegetatywną przez pączkowanie, tworząc galaretowatą warstwę na powierzchni herbaty. Galareta, zależnie od użytego rodzaju herbaty, zabarwia się od jasnej szarości do ciemnego brązu. Do wyrobu kombuczy najlepiej nadaje się niefermentowana herbata zielona.
Można ją zrobić z wielu różnych materiałów, np. na zdjęciach drugiej fermentacji jest kombucza z kawy zbożowej.
Do zrobienia kombuczy potrzebne są:
- Słoik
- Gumka recepturka
- Herbaty (czarna, zielona, czerwona, etc.)
- Wrzątek
- SCOBY, czyli Symbiotic Colony Of Bateria and Yeast (Grzybek herbaciany, który zakupić można na allegro)
- Gaza lub serwetka
- Cukier
- (opcjonalne) Butelki do drugiej fermentacji
Po skompletowaniu wszystkich potrzebnych rzeczy możemy zacząć
Teraz należy zaparzyć herbatę. Ja dodałem trzy łyżeczki czarnej herbaty i dwie zielonej
Do herbaty dodajemy pół szklanki cukru i mieszamy. Następnie należy ją ostudzić. Gdy napar uzyska temperaturę pokojową przelewamy go do słoja
i wkładamy naszego grzybka.
Po wszystkim zakładamy kapturek z serwetki i odstawiamy słoik w ciemne i ciepłe miejsce. Dobrze jest dolać trochę kombuczy z poprzedniej fermentacji, lub lekko zakwasić nastaw (np. octem jabłkowym lub sokiem z cytryny). Fermentacja w słoiku trwa około siedmiu dni.
Po upływie tygodnia możemy wypić naszą kombuczę lub przelać ją do butelek w celu uzyskaniu bąbelków. Dobrym pomysłem jest dolanie różnych soków do butelek z kombuczą. Pozwala nam to uzyskać różne ciekawe smaki. Osobiście dodawałem już soku pomarańczowego lub posłodzonego naparu z hibiskusa, dzikich owoców róży i suszonych malin.
Druga fermentacja
Nasypujemy cukru do butelki
Wlewamy kombuczę
Kapslujemy
Pozdrawiam i życzę owocnego fermentowania!
Komentarze (99)
najlepsze
Można 20 litrów na raz zrobić?
Komentarz usunięty przez moderatora
Komentarz usunięty przez moderatora
Tak, czy inaczej grzyb już w drodze :)