szkoda, że nie słyszałem o takich płytach około 1,5 lata temu jak wyposażałem kuchnie... strasznie upierałem się na kuchnię gazową, ale moja nie... żeby była ładna, szklana płyta... i tak została indukcja :(
szkoda, że nie słyszałem o takich płytach około 1,5 lata temu jak wyposażałem kuchnie... strasznie upierałem się na kuchnię gazową, ale moja nie... żeby była ładna, szklana płyta... i tak została indukcja :(
@marcinszczepanek: I dobrze nie tak nie zrobiłeś bo SOLGAz ma większość wad obu rodzajów płyt ma tylko dwie zalety: ładnie wygląda i tańsza w eksploatacji niż elektryczna.
Niestety ma bezwładność kuchni ceramicznej, potrzebujesz gazów do kuchni ceramicznej, spaliny
To że kuchnia elektryczna ma dużą moc zainstalowaną nie znaczy że jej moc szczytowa jest wysoka. Jej eksploatacja nie jest też dużo droższa niż kuchni gazowej (sprawność jest znacznie wyższa).
@coma24: Moc szczytowa kuchenki to przy której włączysz wszystkie grzałki i przyłącze musisz mieć większe. Jak nie to przy każdym włączeniu (choćby przypadkowym) wszystkich grzałek bezpieczniki wybiją. Nie przeskoczysz tego :(
U mnie zanim zrobili modernizację sieci, nowe przyłącza były ograniczane
Mam tą płytę i niestety nie jest bez wad. W płytach ceramicznych i indukcyjnych płyta grzeje się tylko pod garnkiem (patelnią) natomiast ta płyta jest w większości gorąca przez kanały odprowadzające spaliny. W czym problem? Cokolwiek kapnie na nią to się przypala. Trzeba skrobać skrobakiem, bo samą wodą się nie wyczyści. Pierwszym użyciem było smażenie wątróbki i to była porażka - godzina czyszczenia i przeklinanie (tyle kasy...). Miałem płytę ceramiczną i takiego
A jak taką płytę odpalić gdy nie ma prądu? Teraz mam zwykłą płytę typu gaz NA szkle i jak prądu braknie to biorę zapałkę i już. Tak samo, miałem kiedyś awarię iskrownika. Zanim przyjechał serwis - 2 dni. Znowu zapałka w rekę i bez problemu. A w wypadku tej zajebistej płyty jak jest to rozwiązane?
Jednak wolę otwarty płomień i zapalniczkę w razie awarii zasilania.
No i jak iskrownik pójdzie na złom to też jest jakieś rozwiązanie, w tych płytach ze schowanym płomieniem pod szkłem w przypadku awarii iskrownika nawet wody na herbatę nie zagotuje.
Przepraszam, ale nadal nie mogę wyjść z szoku - UPS do kuchenki gazowej, WOW!
Jeśli chodzi o gotowanie, to tylko i wyłącznie kuchnia gazowa z otwartym płomieniem, metalowym rusztem na którym stawia się garnki i elektrycznym piekarnikiem. Zero stresu, że płyta się stłucze, pęknie itp.
kupiłem płytę Solgazu z 4 palnikami dość dawno (już po gwarancji), wczoraj mi umarła dodzwoniłem się w końcu do serwisu (2 x zamawiałem rozmowę zero odzewu) w końcu przez centralę uprzejma pani zapisała mój numer i serwisant oddzwonił i dowiedziałem się że:
- moja wina że znikały mi cyferki (siła gazu) bo stawiałem rozgrzany garnek. Moje pytanie jaki dureń projektuje tak aby to w ogóle było możliwe? Czy tak trudno zrozumieć że
Komentarze (245)
najlepsze
>nie miej przyłącza gazowego
>kup płytę gazową
Ty tak na poważnie?
@marcinszczepanek: I dobrze nie tak nie zrobiłeś bo SOLGAz ma większość wad obu rodzajów płyt ma tylko dwie zalety: ładnie wygląda i tańsza w eksploatacji niż elektryczna.
Niestety ma bezwładność kuchni ceramicznej, potrzebujesz gazów do kuchni ceramicznej, spaliny
@coma24: Moc szczytowa kuchenki to przy której włączysz wszystkie grzałki i przyłącze musisz mieć większe. Jak nie to przy każdym włączeniu (choćby przypadkowym) wszystkich grzałek bezpieczniki wybiją. Nie przeskoczysz tego :(
U mnie zanim zrobili modernizację sieci, nowe przyłącza były ograniczane
Jednak wolę otwarty płomień i zapalniczkę w razie awarii zasilania.
No i jak iskrownik pójdzie na złom to też jest jakieś rozwiązanie, w tych płytach ze schowanym płomieniem pod szkłem w przypadku awarii iskrownika nawet wody na herbatę nie zagotuje.
Przepraszam, ale nadal nie mogę wyjść z szoku - UPS do kuchenki gazowej, WOW!
- moja wina że znikały mi cyferki (siła gazu) bo stawiałem rozgrzany garnek. Moje pytanie jaki dureń projektuje tak aby to w ogóle było możliwe? Czy tak trudno zrozumieć że