witamina C zawarta w cytrynie walczy z przeziębieniami, a kwas askorbinowy pomagając wchłaniać żelazo wzmacnia ogólną kondycję organizmu ponosząc odporność.
przestałem czytać. Jak ktoś nie wie o czym pisze nie powinien się odzywać.
@GilbertusAlbans: To ja polceam zrobić zajebisty izotonik: 1,5l wody niegazowanej, 10g (ok 2łyżeczki) soli himalajskiej, łyżka miodu, sok z całej cytryny (lub więcej, gdy ktoś lubi). Po wysiłku nie ma czegoś takiego jak rzucanie się do picia, jak wielbłądy. Zdecydowanie lepsze niż chemiczne szity, które zalegają na półkach.
@FollowTheSmoke: i tak i nie. Ludzi piszą różne rzeczy o herbacie nie uwzględniając jej rodzaju i jakości. Dla większości społeczeństwa herbata to ten czarny syf w torebkach, dodatkowo wypijany z cukrem, więc nie ma się co dziwić, że takie teksty generalizują.
Poza tym dobra zielona herbata musi być dobra, a nie byle co, byle zielone.
No i też się przyjęło, że dużo witaminy C, bo kwaśne. Papryka ma bardzo dużo witaminy
A źródła tych "prawd"? Bo to wygląda jak przepisywanie z innych stron internetowych, które przepisały z jeszcze innych. Ale linków do wyników badań czy eksperymentów nikt nie podaje.
Dobrym sposobem na cytryne jest ja zamrozic w calosci a potem zcierac na tarce. Dzieki temu sie nie psuje, jest zawsze pod reka a dodatkowo spozywam ja w calosci, lacznie ze skorka, ktora podobno rowniez jest bardzo wartosciowa.
Przed zamrozeniem nalezy bardzo dobrze wyszorowac skorke.
@inzynier_robert: ja daję 1 gruby plasterek (1cm) na szklankę i jest spoko, trochę go wyduszam, czuć smak ale bez przesady i szkliwa tak nie niszczy. Nie zalecam mycia zębów bezpośrednio po spożyciu.
Komentarze (38)
najlepsze
przestałem czytać. Jak ktoś nie wie o czym pisze nie powinien się odzywać.
Z Twojego linka:
Zawartość witaminy C
Produkty (100 g) (w mg)
Owoce róży dzikiej 550
Owoce róży dzikiej drylowane 660
Przecier z róży 840
Susz z róży 160—1140
Susz z róży 200—600
Owoce rokitnika 46—234
Truskawki 148—258
Porzeczki czarne 20—70
Cytryny 16—47
Pomarańcze 24—45
Grejpfruty 105—138
Chrzan ok. 125
Papryka 128
Natka pietruszki 61—89
Rzeżucha 100
Koperek zielony 161
...*Aleksandrowicz: Kuchnia i Medycyna
cytryny mają tak
Poza tym dobra zielona herbata musi być dobra, a nie byle co, byle zielone.
No i też się przyjęło, że dużo witaminy C, bo kwaśne. Papryka ma bardzo dużo witaminy
Póki co zakop za nieprawdę.
Jak będą odnośniki to może wykopię.
Przed zamrozeniem nalezy bardzo dobrze wyszorowac skorke.