Ryba w sosie śmietanowo- ziołowym
SKŁADNIKI
-300 ml rosołu drobiowego czystego (ewentualnie można zastąpić z kostki bulionowej)
-1/4 szklanki śmietany
-2 czubate łyżki mąki pszennej
-1 łyżka majonezu
pęczek świeżego koperku
-2-4 ząbki czosnku
-Pieprz kolorowy całe ziarna
-Przyprawa do ryb
-Sól, pieprz (wg Worda jest to określenie wulgarne :P) do smaku
-4 filety rybne (np. mintaj)
-1/8 kostki masła
1) Koperek opłukać i posiekać. Rosół doprowadzić do wrzenia, wrzucić posiekany koperek i gotować ok 3-4 minuty. Zestawić z ognia. Śmietanę dokładnie wymieszać z mąką a następnie dodawać do niej po łyżce rzadkiego rosołu, mieszając. Czynność powtórzyć, aż śmietana stanie się rzadka (unikniemy zważenia się jej).
2) Włączyć ogień, ponownie zagotować pozostały rosół, dodając rozrobioną śmietanę, energicznie mieszając. Dodać pieprz kolorowy ziarnisty. Zagotować do ukazania się bąbelków. Na chwilę ostawić do odparowania (5 min) dodać łyżkę majonezu i dokładnie wymieszać.
3) Rozmrożoną rybę włożyć do naczynia żaroodpornego, dodać obrany i pokrojony w grube kawałki czosnek, masło rozłożyć w małych kosteczkach na każdym z rybnych kawałków. Całość zalać gotowym sosem. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 45 minut. W międzyczasie wymieszać z sosem roztopione masło.
4) Danie można podawać z ziemniakami, ryżem lub warzywami.
PS: Sam sos idealnie nadaje się do jajek na twardo.
Smacznego! :)
Wybaczcie, że tylko jedno zdjęcie, ale zorientowałem się, że warto to wrzucić już po zrobieniu dania
Komentarze (2)
najlepsze