Superzdrowy szpinak, niełączenie produktów i inne mity nt. jedzenia
![Superzdrowy szpinak, niełączenie produktów i inne mity nt. jedzenia](https://wykop.pl/cdn/c3397993/link_jvYAxnkpXhsrIb8rpqepsWn1GbMqhyOy,w300h194.jpg)
Szpinaku nie trzeba gloryfikować, bo przyswajamy tylko 1 proc. zawartego w nim żelaza. Pomidora w sałatce warto ochronić warstewką tłuszczu zanim wkroimy do nich ogórka, który zabierze witaminę C. Nie miejmy też złudzeń co do brązowego cukru, w łyżeczce ma tylko 3 kcal. mniej niż biały.
- #
- #
- #
- #
- #
- #
- 7
Komentarze (7)
najlepsze
zwlaszcza z makaronem, kurczakiem i sosem beszamel. ( ͡° ʖ̯ ͡°)
Szpinak, (wbrew obiegowej opinii, którą media powielają bez sprawdzenia) – wcale nie jest bogatym źródłem żelaza. Badania wykonane w 2010 roku bezdyskusyjnie to potwierdziły. Do wcześniejszych badań (z 1870 roku) wkradł się błąd (przesunięcie przecinka o rząd wielkości), który przez ponad półtora wieku powtarzano. W rzeczywistości szpinak ma 10 razy mniej żelaza niż powszechnie sądzono.
www.ziolaiprzyprawy.info
Już dawno nie czytałem takich....banialuków.
Rozumiem, że trawienie laktozy spowodowało to, że jeżeli po mleku nie mamy od razu biegunki i wapń od razu nie leci razem z całym fermentującum mlekiem i gazami na zewnątrz, to może sie go wiecej wchłonąć. to jedyny mechanizm.
Oni tak to napisali, jakby trawienie laktozy wpływało na przyswajalność wapnia w ogóle.
Nie! Pomidora nigdy, ale to nigdy nie łączymy ze świeżym ogórkiem! Sok ogórka niszczy witaminę C w pomidorach i zmienia smak pomidora na paskudny - choć podobno nie każdy tę zmianę smaku wyczuwa.