Jabłka kosztują grosze. A za sok płacimy nadal jak za zboże!
Ceny jabłek na polskim rynku spadają. 15-kilogramową skrzynkę tych owoców kupimy na giełdzie za 10 zł. Dyskonty spożywcze sprzedają jabłka już za niecałą złotówkę za kilogram. Dlaczego więc za trzylitrowe opakowanie świeżego soku jabłkowego zapłacimy powyżej 10 zł?
n.....2 z- #
- #
- #
- 112
Komentarze (112)
najlepsze
Reasumujac czasem może sie okazać ze właśnie koszt surowców nie
@eaxene: Pełna racja.
Może jakoś podświadomie autorowi chodziło o to, że jeżeli jabłka podrożałyby o 10gr w hurcie, to cena soku skoczyłaby o złotówkę, a jeśli cena jabłek w hurcie spadnie o złotówkę to właściwie "nieistotna różnica".
Artykuł otwarty
Przyzwyczajeni jesteśmy do smaku soku jabłkowego produkowanego z koncentratu. Ostatnio coraz bardziej popularne stają się jednak te tłoczone na zimno. Różnią się smakiem i wyglądem. Te drugie są naturalnie mętne, słodkie i
@nt22: Odpowiem bardziej na pytanie redaktora... BO TO JEST BIZNES.
Zaznaczam nie jestem ekspertem tylko to jest moje skromne zdanie:).
Które? Bo ja najtaniej jabłka to widziałem za 1,49 i to jeszcze takie nie najładniejsze, a ładne to za 1,99.
A co do artykułu - jabłka kosztują grosze, ale celem działalności sklepów nie jest sprzedawać soku jak najtaniej, ale z jak największym zyskiem.
I aby ceny faktycznie zeszły w dół - niskie ceny jabłek musiałyby się utrzymać dłuższy czas.
Dopiero wtedy -