„Pierwsze tłoczenie” to nie zaleta, to standard. Nie daj się omamić!
Producenci oliw lubią podkreślać, że ich produkt pochodzi z pierwszego tłoczenia. Tymczasem takie sformułowanie pozbawione jest sensu, ponieważ obecnie wszystkie oliwy pochodzą z pierwszego tłoczenia. O co więc tyle szumu?
![Kasiula_28](https://wykop.pl/cdn/c3397992/Kasiula_28_eOaD5iB9Vz,q52.jpg)
- #
- #
- 63
Komentarze (63)
najlepsze
Co do niemieckich samochodow, to rzeczywiscie straszne wziecie musza miec, skoro sprzedaja je pod angielska marka (Opel -> Vauxhall)
http://pl.wikipedia.org/wiki/Kolumna_rektyfikacyjna
http://pl.wikipedia.org/wiki/Destylacja_azeotropowa
Kupuję oliwę firmy X.
Firma X ma 3 oliwy w ofercie z tą samą etykietą ale z informacją, że:
- oliwa z pierwszego tłoczenia
- oliwa z pierwszego tłoczenia z dodatkiem oliwy z wytloczyn
- oliwa z wytłoczyn
W restauracji włoskiej powiedziano mi, że jeśli chcę zrobić DOBRĄ oliwę zapachową/smakową jako dodatek np do chleba czy makaronu winna to być oliwa z drugiego tłoczenia ponieważ ma
źródło: comment_oIESnRJkblkrRSLCLckGNJwLBdKqPSkV.jpg
Pobierznajczęściej kupuję z pestek winogron :) też najtańszy #cebula
Chodzę do biedronki bo ją w TV zareklamowali ,że jest tania, ale nie wiem czy to prawda, bo nie chodzę nigdzie indziej.