Największe mity chemii
Często w szkole uczymy się na chemii informacji zwyczajnie nieprawdziwych, zdecydowanie przekraczających granicę między dydaktycznym uproszczeniem a zwykłą bzdurą. Niektóre z nich są powtarzane w kółko od tak dawna, że nikt za bardzo nie zastanawia się nad ich prawdziwością i po prostu przekazuje je dalej.
RRRRR z- #
- #
- #
- #
- #
- #
- #
- #
- #
- 63
Komentarze (63)
najlepsze
To jest mit? To w którym miejscu został obalony?
Niewielka poprawa zdrowia ze względu na brak konserwantów nie zdołałaby zrównoważyć znacznie częstszych przypadków zatrucia po zjedzeniu nadpsutego pożywienia.
Autor niech się puknie w głowę i rzuci okiem na http://www.wykop.pl/link/184211/zobacz-od-czego-umrzesz
Nawiasem mówiąc żaden normalny człowiek nie zje zepsutego pożywienia, bo zwyczajnie będzie niesmaczne.
Dalej już mi się czytać nie chce, ale rzucając pobieżnie okiem na treść widzę,
Konserwanty zawarte w żywności są szkodliwe.
lecz później czytamy, że
Sama szkodliwość konserwantów przy ilościach stosowanych w żywności też nie jest wcale wielka.
A więc skoro jest niewielka, to jakaś jest. Akurat bardzo popularny benzoesan sodu łączy się z kwasem askorbinowym i tworzy benzen, który jest bardzo szkodliwy. Oczywiście w ilościach niewielkich, ale jak ktoś pije te napoje litrami, to może mieć problem...
To, co wydobywa się z wież