Ciasteczka czekoladowo-miętowe
czyli jedno z lepszych połączeń smakowych.
Kruche bardziej z tych suchych niż mokrych.;)
Przepis prosty jak drut wyrobienie ciasta, powyciananie i upieczenie wszystkich zajęło mi lekko ponad godzinę.
Co potrzebujesz?
2 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
100 gram masła
2 jaja
3 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1,5 łyżeczki kropli miętowych (takich z apteki na żołądek;))
Co dalej?
Wszystkie składniki wrzucamy do miski i wyrabiamy. Na początku dobrze wszystko wymieszać łyżką, a potem rękami. Aż do utrzymania takiej kulki:
Teraz przenosimy się na powierzchnię gładką zwaną stolnicą albo jak to woli na stół.
I dobrze w tym momencie nastawić piekarnik, żeby się nagrzał - 180 stopni z termoobiegiem.
Ja z przyzwyczajenia stół podsypałam mąką i wałek też, ale ciasto jest mało bardzo mało lepkie, więc i bez tego się obejdzie.
Ciasto rozwałkujemy na około 3-4mm
i foremkami wycinamy kształty, które potem układamy na blasze z papierem do pieczenia oczywiście.
Ciastka prawie w ogóle nie rosną, więc można je ścisło układać.
I wrzucamy na nagrzanego piekarnika na 7/8 minut (pod warunkiem,że piekarnik jest z termoobiegiem).
Z podanej porcji wychodzi tyle ciasteczek:
Smacznego!
Komentarze (24)
najlepsze
@biuna: Aha. Czyli margaryny. Dziękuję za odpowiedź. ;-)
PS. Nigdy bym nie wpadł, żeby użyć do ciastek kropel miętowych z apteki. ;-)
Przecież to tak naprawdę żaden lek tak jak herbatka miętowa..;P
Polecam alternatywę w postaci roztopionych miętusów- landrynek miętowych.
Latem też blendowałam po prostu świeżą miętę na mus. Tylko porządnie, żeby liści nie było w ciastkach.
Teraz mam do dyspozycji tylko suszoną. W czwartek będę próbowała zrobić z niej budyń, który dodam do ciasta- dużą ilość mięty zaparzę mlekiem i miętowe mleko połączę z mąką ziemniaczaną. Budyń z orzechów włoskich wychodzi w ten sposób bardzo aromatyczny.
źródło: comment_YeDFrNY3183fIRoEJwOUto2uXcncrJZg.jpg
PobierzTylko nie rób ich dużo, efektownie wyglądają, ale ta szybka potem twarda jest - jak to landrynka i nie chce się tego jeść.:D