Zupełnie nieprzydatne. Pierwsze z brzegu - wczoraj mierzyłem objętość białek z 6 jaj i to niedużego rozmiaru i wyszło 180ml czyli 30ml/białko a w grafice sugerują, że jajo ma 25ml białka. Chyba jakieś S a nie przeciętne.
Mam w domu z pincet szklanek i żadna z nich nie ma pojemności 250ml. Typowa szklanka, w jakiej ~20 lat temu podawało się kawę "plujkę" ma 200ml, następne w kolejce są małe szklanki do piwa, (300ml), ale jak rozumiem nie o takich mowa.
Podobnie kubki - 300ml to może mieć popularny skądinąd kubek nadwymiarowy, typowe mają również około 200ml, filiżanki mają może ze 150ml.
Podobnie łyżeczki - podane objętości mają stare łyżki
Coś im nie wyszło - sól jest cięższa od miodu a napisali odwrotnie.
Cukier o dużych kryształach po zmieleniu na puder ma niemal taką samą objętość, może być różnica kilku % ale na pewno nie 50% jak sugeruje obrazek.
Mleko jest trochę cięższe od wody (z 10g na szklance) a nie uwzględnili tej różnicy - z tego samego powodu z którego masło jest cięższe od melka (ale nie aż tak bardzo jak
Cytując: "pisało, żeby dać łyżeczkę, więc dałam trzy" - też tak robię i działa ;). Najlepsza miara to "na oko", a jak ktoś nie umie gotować, to i waga nie pomoże.
@BQP: strony http://www.cookiemaster.pl/ juz nie ma i nie ma wersji na sarkfona, ostatni wpis na fejsie z grudnia 2012, chyba chlopaki poszli robic kariere jak juz im zaliczyli tan program na jakies zajecia z .Neta czy czegos.
Przecież cukier puder to zmielony cukier krystaliczny więc skoro ten drugi jest drobniejszy to powinno go wejść więcej do szklanki. Tymczasem na schemacie waży mniej. Czy ja coś pomieszałem?
@deekox: Gęstość objętościową gwoli ścisłości, bo raczej gdyby w piknometrze zmierzyć tę właściwą to byłaby ta sama ;p Niższa porowatość cukru pewnie wynika z tego, że jest całkiem dobrze uziarniony więc większe ziarna tak jakby lepiej zazębiają się z tymi mniejszymi jednocześnie tworząc mniejszą objętość pustek powietrznych niż w przypadku pudru. No i pewnie między cząstkami pudru występują jeszcze jakieś elektrostatyczne siły, które wzmagają ten efekt
Ja wole uzywac takich bajerow...niestety polskie przepisy w dalszym ciagu pisane sa w ml, dag, g o kosmicznych ilosciach, przy ktorych jak nie jestes matematykiem, ciasta nie upieczesz. Powinno pojsc to w kierunku w jakim idzie to w innych krajach. Przepisy pisane w cups i tablespoon, gadzety dostepne w kazdym sklepie i mozna szybko sobie wszystko wymierzyc.
@AnnaJ: serio trzeba być matematykiem, aby poradzić sobie z przepisem, gdzie składniki są w mililitrach czy gramach? To aż takie trudne dla Ciebie?
A cups czy tablespoon są słabym rozwiązaniem - sam mam w domu kilka kubków, których rozmiary się różnią (od 200 do 350ml), tak samo z łyżeczkami - na jednej zmieszczę 10g cukru, na drugiej 20g.
Jeśli się posiada wagę kuchenną (ja posiadam prostą za 25zł, z której jestem
@AnnaJ: A mnie właśnie wkurzają wszystkie te przepisy typu 1,5 szklanki tego, 2 łyżki tamtego i łyżeczka czegoś jeszcze do smaku.
No to, do cholery, ta łyżka to ma być mała czy duża? A szklanka? Może być taka od piwa? A łyżeczka to jaka?
Sorry, ale skoro nikt jeszcze nie standaryzuje łyżeczek i nie kontroluje ile mają pojemności sprzedawane kubki i szklanki (mam nadzieję, że nikt z UE tego
Komentarze (67)
najlepsze
szczypta - link
Inicjatywa godna podziwy, wykonanie mizerne.
Komentarz usunięty przez moderatora
Podobnie kubki - 300ml to może mieć popularny skądinąd kubek nadwymiarowy, typowe mają również około 200ml, filiżanki mają może ze 150ml.
Podobnie łyżeczki - podane objętości mają stare łyżki
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.empa76.kalkulator.kuchenny&hl=pl
a grejpfruta wyciskalem ostatnio i wyszlo mi sporo wiecej niz pol szklanki :P
Cukier o dużych kryształach po zmieleniu na puder ma niemal taką samą objętość, może być różnica kilku % ale na pewno nie 50% jak sugeruje obrazek.
Mleko jest trochę cięższe od wody (z 10g na szklance) a nie uwzględnili tej różnicy - z tego samego powodu z którego masło jest cięższe od melka (ale nie aż tak bardzo jak
1000ml wody = 1000g
1000ml mleka = 1020g
125g kawy - rozpuszczalnej, gruboziarnistej, mocno mielonej - wszystkie tak samo?
Miód - odnośnie zmieszczenia na łyżce - płynny i półstały - bez różnicy, tak? :)
Tak, wiem, krytykuję... ale gdyby wszystko uchodziło bez krytyki, to może nadal siedzielibyśmy w jaskiniach?
PS. Nie odmierzajcie dokładnie. Przepisy są po to, żeby je łamać ;-)
Szklanka cukru pudru - 170g
Przecież cukier puder to zmielony cukier krystaliczny więc skoro ten drugi jest drobniejszy to powinno go wejść więcej do szklanki. Tymczasem na schemacie waży mniej. Czy ja coś pomieszałem?
@deekox: Gęstość objętościową gwoli ścisłości, bo raczej gdyby w piknometrze zmierzyć tę właściwą to byłaby ta sama ;p Niższa porowatość cukru pewnie wynika z tego, że jest całkiem dobrze uziarniony więc większe ziarna tak jakby lepiej zazębiają się z tymi mniejszymi jednocześnie tworząc mniejszą objętość pustek powietrznych niż w przypadku pudru. No i pewnie między cząstkami pudru występują jeszcze jakieś elektrostatyczne siły, które wzmagają ten efekt
2) To tylko w teorii takie proste
3) A jak ktoś rzadko gotuje to i tak nie będzie tego drukować.
+ _______________________
===ZAKOP
A cups czy tablespoon są słabym rozwiązaniem - sam mam w domu kilka kubków, których rozmiary się różnią (od 200 do 350ml), tak samo z łyżeczkami - na jednej zmieszczę 10g cukru, na drugiej 20g.
Jeśli się posiada wagę kuchenną (ja posiadam prostą za 25zł, z której jestem
No to, do cholery, ta łyżka to ma być mała czy duża? A szklanka? Może być taka od piwa? A łyżeczka to jaka?
Sorry, ale skoro nikt jeszcze nie standaryzuje łyżeczek i nie kontroluje ile mają pojemności sprzedawane kubki i szklanki (mam nadzieję, że nikt z UE tego