Wraz z nastaniem pierwszych porannych przymrozków sięgam po dania cięższe, bardziej kaloryczne. Do tego świetnie jeżeli można je na drugi dzień szybko podgrzać i do tego podgrzane nie tracą nic ze swoich wartości smakowych. Jednym z nich jest inspirowany francuska Quiche. A właściwie inspirowana jej kształtem, bo prawdziwa quiche to ciasto kruche i obowiązkowy sos śmietanowo jajeczny za którym nie przepadam . Dlatego wymyśliłem sobie swój własny przepis nie mający z oryginałem nic wspólnego, za to po prostu pyszni i znakomicie nadający się do odgrzewania na drugi a nawet trzeci dzień w mikrofali. Na własne potrzeby nazywam go Quiche z Biedronki, dlatego że wszystkie produkty kupuje właśnie w tym dyskoncie. Dlaczego tam? Bo jest blisko i jest tam nie bardzo drogo. Tyle gadania, bierzmy się za gotowanie. Porcja będzie duża, dla 8 osób, albo dla czterech na dwa dni. D anie należy do kuchni męsko-studenckiej. Robisz raz jesz kilka razy. Dzięki produktom z dyskontu wytrzyma studencką kieszeń.
Składniki (8 porcji)
Wszystkie składniki pochodzą z Biedronki
2 opakowania ciasta francuskiego XXL
2 opakowania Synki Babci
2 opakowania sera pleśniowego typu Camembert
2 cebule
1 opakowanie pieczarek
½ słoika sosu do spaghetti
1 puszka czerwonej fasoli
1 puszka kukurydzy
2 opakowania tartej mozzarelli
Przygotowanie
- Umyte pieczarki i cebulę pokrój. Pieczarki w plasterki, cebule w półpiórka
- Plastry szynki potnij w kwadraciki 2x2 cm
- Cebule i pieczarki duś aż odparuje z nich cały płyn
- Lekko zarumień na patelni szynkę
- Ser pleśniowy pokrój w plastry grubości pół centymetra
- Naczynie to tarty albo patelnię z odpinaną raczka, osobiście używam Inginio o średnicy 30 cm, wyłóż ciastem francuskim aż po brzegi. W razie konieczności kolej kawałki by całość była pokryta ciastem.
7.Dno wyłożonego naczynia dość gęsto pokryj plastrami sera pleśniowego
- Wysyp na to odcedzoną kukurydze, cała puszkę
- Pół słoika sosu równomiernie rozprowadź po kukurydzy.
- Wysyp na to obydwa opakowania sera mozzarella.
- Teraz czas na odcedzoną fasolę
- Tak zgadłeś, teraz podsmażona szynka.
- Jako ostatnia warstwa duszone pieczarki z cebulą
- Całość przykrywamy drugim ciastem francuskim, odetnij brzegi inaczej się przypalą
- Nakłuj dość gęsto widelcem, nie chodzi o dekorację a o otwory przez które w czasie pieczenia będzie parować woda
- Wsadź do nagrzanego na 180- stopni piekarnika, ustaw tylko dół i piecz przez 20 minut.
- Dołącz grzanie górą i piecz przez następne 10 minut
- Wyjmij z piekarnika i odczekaj 4-5 minut niech wszystko się ustabilizuje.
- Przykryj spora deską i szybko odwróć, danie stoi do góry nogami więc zrób to raz jeszcze , ale teraz przykryj okrągłą tacką i powtórz szybki obrót o 180 stopni.
- Wytnij trójkąt wielkości 1/8 i podaj. Pychota.
Co by kto nie powiedział że plagiat, przepis jest też na mim blogu pod adresem
//blurppp.com/blog/quiche-z-biedronki/
Komentarze (38)
najlepsze
to wersja dla kanibali? :>
@Activnoiz: Ten sos Aspiro z biedry jest taki dobry, że czasem go wyciągam z lodówki i jem sam na zimno łyżką.
W ogóle przepis nawet całkiem fajny, ale dla mnie niezjadliwy ze względu na użycie
Czy naczynie smarowałeś czymś przed położeniem ciasta?
takie coś to dla 2 osób maks na raz :) czyli 20zl za porcję..... pomijając fakt, że całość po ukrojeniu się rozpada i wygląda jak wymiociny
Właśnie mam gdzieś taki przepis na sos z keczupem włocławek i powiem Ci, że jest dobry, sama spróbuj, bo wiele osób używa go w ten sposób ;P Oczywiście dodajesz go jako składnik, a nie jako gotowy sos. Robię też