Drodzy wykopowicze , dziś zamieszczam przepis na najprostszą domową kiszoną kapustę. Uwierzcie , że zrobienie jej jest dziecinnie proste!
Ten polski przysmak od lat gości na naszych stołach i jest wspaniałym źródłem witamin.
Aby przygotować kapustę potrzebujemy :
-dużej kapusty (białej, powinna być dojrzała, biała o zwartej główce. Kapusta zielona z letnich odmian z racji niskiej zawartości cukru spowoduje, że nasza kiszonka będzie miała szary kolor i gorzko - cierpki smak. Można również kisić kapustę czerwoną)
-kamionkowy garnek
-sól
-talerz oraz wyparzony kamień jako przycisk (obciążenie)
-duża marchewka
dla eksperymentatorów:
do kapusty można dodawać wszelakie przyprawy, owoce (np.żurawina), warzywa (np. marchew,cebula).
polecam spróbowanie chilli ;)
A więc zaczynajmy:
1.Kapustę należy poszatkować , nożem lub szatkownicą (ja używam drewnianej z 3 ostrzami) UWAGA NA PALCE!
(zostaw liść na przykrycie)
2.Dorzucamy grubo tartą marchew.
3.Przekładamy naszą mieszankę do garnka i co kilka centymetrów posypywać solą i ewentualnymi przyprawami.
(na jeden kilogram kapusty powinno przypadać nie więcej niż 20g soli!)
4.Każdą warstwę dokładnie ugniatamy tak aby kapusta puściła sok. Jeśli będzie go za dużo można go trochę odlać.
5.Kiedy kapusta jest już ugnieciona (pamiętaj by na wierzchu była cienka warstwa soku) , przykryj ją liściem kapusty.
6.Przykrywamy całość talerzem i dociążamy kamieniem (sok i obciążenie zapobiega dostaniu się do kapusty tlenu).
Pierwsze 4-5 dni trzymamy kapuste w warunkach pokojowych. Po tym czasie musimy "przewietrzyc" nasz cud. Możecie użyć widelca, dzięki temu ucieknie z kapusty nadmiar gazu. Później należy przestawić nasz wek w chłodniejsze miejsce i tam czeka sobie ok 1.5 tygodnia. Później jeśli nie chcecie jej zjeść od razu , przełóż ją do słoików pamiętając o cienkiej warstwie soku na wierzchu co chroni ją przed zepsuciem.
Enjoy.
by @
fastmachine
Domowa Kapusta
Komentarze (102)
najlepsze
Komentarz usunięty przez moderatora
A tak btw: jadł ktoś kiedyś kapustę kiszoną chwilę podgrzaną na patelni na maśle, do tego boczek i jajka, zamieszać zamieszać i juz? Pytałem wielokrotnie na różnych stronach, nikt tego nie zna i podejrzewam, że to wymysł mojej rodziny od pokoleń. A to jest naprawdę pyszne!
Mimo, że kapusta była w temperaturze pokojowej, pamiętam, że było strasznie zimno w stopy.
1. JA
Może być sól kamienna albo ważona (czyli taka z kopalni albo z wypłukiwana wodą z podziemnych złóż).
Jod nie jest kapuście potrzebny ale nie przeszkadza on jakoś specjalnie w kiszeniu ani nie jest
Komentarz usunięty przez moderatora