Ci Irlandczycy to nie idą zgodnie z duchem postępu UE. Wciąż spalają torf i nikt im nie każe ograniczać tego spalania. A u Nas mamy dużo większe zasoby węgla brunatnego, wydobywane dużo ekonomiczniejszymi metodami, w większej skali i jest walka o ograniczanie produkcji energii w elektrociepłowniach opalanych węglem brunatnym.
@dociekliwyobserwator: no wlasnie ze kaza, garda obstawia czesc torfowisk objetych ochrona a lokalni sie burza ze nagle nie moga robic tego co robili przez cale generacje.
@zawszespoko: Ważnym elementem produkcji wpływającym na smak whisky jest suszenie słodu na paleniskach torfowych. Na samym niemal początku procesu produkcji whisky, do akcji wkracza torf. Skiełkowany jęczmień w postaci tzw. zielonego słodu zostaje osuszony nad żarzącym się torfem, którego smak - bardziej lub mniej intensywny, w zależności od intensywności suszenia - pozostaje w whisky już do samego końca. Suszenie odbywa się w suszarniach - budynkach o bardzo
Komentarze (44)
najlepsze