Polska - kraj mlekiem i cydrem płynący
Polska wreszcie może mieć produkt, który podbije światowe rynki. Choć dziesięć lat temu mało kto u nas w kraju słyszał o cydrze, to dziś coraz więcej osób zajmuje się produkcją tego napoju alkoholowego. Niektórzy uważają, że mamy potencjał stworzyć narodowy produkt eksportowy.
feniu z- #
- #
- #
- 72
Komentarze (72)
najlepsze
c$#% nie potentat, już nasz rząd zadba żeby zdusić to w zarodku.
@Bieniuraper: Ta.... już lecą.. ale wycyckać tyle kasy z akcyz i różnych zezwoleń*, że taniej będzie kupować cydr od Eskimosów :)
*wystarczy poszukać w sieci jakie cyrki mają producenci win w Polsce
mozna zadac sobie inne pytanie, czy to jest nasz rzad skoro jedyne co mu wychodzi to rzucanie przyslowiowych klod pod nogi obywatelom
Nowelizacja ustawy winiarskiej wcale tak bardzo nie poprawiła sytuacji producentów, bo jak sami się skarżyli przepisy są wciąż nieprecyzyjne, a poza tym akcyza dotyczy cydru do 5% alkoholu, co powoduje pewne utrudnienia w produkcji cydru, a także
No proszę cię. Angielski, tradycyjny, półwytrawny cydr Henry Westons Vintage ma 8,2% - cydrowy klasyk - a pozostałe rodzaje powyżej 6%. Wiele cydrów z poniżej 5% są słabej jakości, które są rozcieńczane
Bardziej niz problematyczne sztywne granice zawartosci alkoholu martwilyby mnie typowo polskie dzialania. bo o ile o niszowych koneserow
Konkretnie gdzie widziałeś? I w sumie co to znaczy chemicznie uzdatnione?
to bardzo ciekawe że już od ponad tygodnia mam Cydr Lubelski od Ambera u siebei w sklepie a cena jaką podają nie ma nawet 20% marzy na sprzedaży... coż, ciekawe dla jakiej ceny sprzedażowej dla właściciela sklepu przewidzieli tą cenę dla konsumenta