Nic nowego, u nas to się praktykuje od dawna. Wystarczy choćby wymienić masmix, mieszanka masła z margaryną - skład? tłuszcz roślinny X%, masło 0.5%. Garmażeria to samo, kotlet schabowy (i mały napis, z piersi kurczaka) czy sok z kaktusa znanej firmy, smakuje jak jabłko i limonka, tak jest w rzeczy samej bo kaktus to 0,1%. Wątpię aby w takiej ilości produkty w ogóle dawały posmak, prawie jak homeopatia. Dodawane są w ogóle
Pracowałem kiedyś jako serwisant w zakładach spożywczych m.in. w dużej firmie produkującej pierogi. W skład farszu pierogów z mięsem mięso zajmowało szalone 3% całości. 2/3 z tych 3% to tłuszcz.
Apropo tematu. Kiedys pewna babka w USA pozwala McDonalda za to ze udlawila sie oscia z ich rybnej kanapki, McFish czy jakos tak. Jaka linie obrony przyjal McDonald? Otoz stwierdzili, ze to niemozliwe, gdyz w jego rybnej kanapce nie ma w skladzie ryb. ;) Teraz chyba sie to juz zmenilo, ale chcialbym widziec mine tej kobiety.
@Perlo: To chyba jedna z miejskich legend. Kiedys szukalem informacji na ten temat i nic udokumentowanego nie znalazlem (nie oznacza to, ze tak nie bylo naturalnie).
Komentarze (80)
najlepsze
Nie 0,5% a 12%: Było na wykopie przy innej okazji: Tłuszcz: 65%: Roślinny 53%, Mleczny 12%. Zresztą mixy nie mogą mieć mniej niż 10%.
http://atrapa.net/legendy/fishmac.htm