Dodam od siebie jedną rzecz: jeśli kaczka jest mrożona, należy ją koniecznie przed obróbką zostawić na noc w lodówce. Żadnego rozmrażania pod wodą ani w mikrofali. Będzie twarda jak kamień.
Czemu jak idę do sklepu kupić mrożony drób (cokolwiek poza kurczakiem) to etykietki są zawsze opisane po niemiecku i zawsze w rodzaju "Junge polnische Gans"? Nie hoduje się u nas kaczek i tym podobnych a Niemcy jakoś zwyczajowo nazywają je "polskimi" czy może (paranoja) eksportuje się je, a potem z powrotem importuje?
@jednozgloskowiec: Polska jest NAJWIĘKSZYM producentem gęsiny w Europie tyle tylko, że u nas jest ona bardzo mała popularna i zdecydowana większość produkcji idzie na eksport. Producentom po prostu nie opłaca się pakować drobiu w "polskie" opakowania, ponieważ w stosunku do tego co sprzedają np. w Niemczech to u nas jakiś marny odsetek tylko schodzi.
@Sceptyczka: oj krótko jesteś na wykopie więc cie uświadomię :) otóż do każdego GzW na początku był dodawany kot (jako że to był/jest ulubieniec wykopowiczów) i taki sprytny zabieg marketingowy powodował automatycznie +10 do wykopów i co za tym idzie zwiększoną szanse na główną... a że z tradycją się nie zadziera to tak już zostało :)
@GoonSquad: Cóż , pewnie chodzi Ci o stir fry. Niestety nigdy nie osiągniesz takiego efektu jaki powinien być. Sam mam palnik 10000W, napędzany na gaz. Wok musi być ze stali węglowej, w dodatku wypalany.
Mogę Ci poradzić nagrzewanie do jak największych temperatur patelni, naczyń, używanie oleju kokosowego, bądź sojowego, które mają największy punkt dymienia. Ale to wszystko są tylko połowiczne środki.
O stir-fry zrobię osobny wykop, i tam też podpowiem co
Komentarze (98)
najlepsze
Dodam od siebie jedną rzecz: jeśli kaczka jest mrożona, należy ją koniecznie przed obróbką zostawić na noc w lodówce. Żadnego rozmrażania pod wodą ani w mikrofali. Będzie twarda jak kamień.
Dzięks.
źródło: comment_ccSF2APfNjpZwKZokOKnXjUlG2RGFdsl.jpg
PobierzMogę Ci poradzić nagrzewanie do jak największych temperatur patelni, naczyń, używanie oleju kokosowego, bądź sojowego, które mają największy punkt dymienia. Ale to wszystko są tylko połowiczne środki.
O stir-fry zrobię osobny wykop, i tam też podpowiem co