1 zwierzę (obojętnie jakie)
1 cebula
1 papryka
czosnek
wino
masło
przyprawy: kolendra, oregano, pieprz, sól zalane kilkoma łyżkami oleju
w zależności od preferencji ziemniaki, ryż albo kasza
Zwierzę poćwiartować, zalać winem i przyprawami z olejem. Nastawić na temperaturę leciutkiego bulgotania.
Papryke i cebulę pociachać
W czasie gdy zwierzę się dusi, przysmażamy cebulę i paprykę, oczywiście ostrożnie...
... do takiego stanu.
Po około 45 minutach duszenia i podlewania wodą dodajemy rozgnieciony czosnek.
Po 10 minutach od wrzucenia czosnku wyciągamy zwierzę do żaroodpornego naczynia przysypujemy podsmażonymi warzywami, dodajemy wątróbkę, która była w zwierzęciu.
Całość ląduje w piekarniku na 200 stopni C. Wątróbka będzie indykatorem gotowości.
Moja propozycja podania to zwierzę z kaszą. Gotujemy kaszę...
...odsączmy...
... i wrzucamy na patelnię z masłem i resztą warzyw.
Po podsmażeniu kaszy i sprawdzeniu czy wątróbka jest upieczona można podawać.
Smacznego
Nie mam już żywych zwierząt w domu ale zgodnie z tradycją - koty.
Komentarze (81)
najlepsze
http://www.cowballs.com/wp-content/uploads/2012/08/borat.jpg
dzisiaj wege, jutro homo!
@ermit: Może dlatego, że kobity mające takie talenty organizacyjne wolą się sprawdzać w bardziej ambitnych zadaniach niż perfekcyjne obsłużenie 6 osób?;)