Stewia zamiast cukru
Nie ma kalorii, jest słodsza od cukru i na dodatek obniża ciśnienie. Stewia to słodzikowy hit - jest naturalna i zdrowa. Można ją bezpiecznie stosować w codziennej diecie, w odróżnieniu od sacharozy nie przyczynia się do otyłości, cukrzycy czy próchnicy zębów.
A.....f z- #
- #
- #
- #
- #
- #
- 29
Komentarze (29)
najlepsze
W Internecie krąży pewna informacja, choć nie wiem na ile jest ona sprawdzona, ale niby Dr. Earl Mindell w swojej publikacji "Biblia bezpiecznej żywności", s. 128, napisał, że "Do niedawna jedynym znanym ubocznym efektem dużych dawek ksylitolu była biegunka. Ale ostatnio badania wykazały, że duże dawki przyjmowane stosunkowo długo wywołują nowotwory i uszkadzają narządy u zwierząt, a dożylne podawanie ksylitolu ludziom jako
Rebaudiozyd A
Stewiozyd
Rebaudiozyd B
Rebaudiozyd C
Rebaudiozyd D
Rebaudiozyd E
Dulkozyd
Stewiolbiozyd
Z czego rebaudiozyd A oraz stewiozyd [choć ten nadaje już charakterystyczny posmak] są stosowane jako słodzik ze stewii.
Już sam smak powoduje przygotowanie organizmu do przyjmowania cukrów - i jeśli tego cukru w zjedzonym pokarmie nie będzie, osoba oszukana słodzikiem będzie odczuwała głód do czasu aż nie spożyje „brakującego” cukru.
http://nowadebata.pl/2011/08/03/insulinowa-teoria-otylosci-w-pigulce/
http://www.sekretyzdrowia.com/index.php/picie-dietetycznych-napojow-gazowanych-prowadzi-do-wzrostu-wagi-ciala/
(wystarczy szukać słów takich jak indeks glikemiczny albo insulina i otyłość a znajdziesz jeszcze więcej źródeł)