Polska drugim na świecie producentem soku jabłkowego
W Europie jesteśmy potęgą. Na świecie wyprzedza nas tylko kraj z ponad 1.3 mld mieszkańców :)
rl55 z- #
- #
- #
- #
- #
- #
- #
- 101
W Europie jesteśmy potęgą. Na świecie wyprzedza nas tylko kraj z ponad 1.3 mld mieszkańców :)
rl55 z
Komentarze (101)
najlepsze
@
@dugind: Czekamy na zmianę przepisów. Ja idę do Piotra i Pawła i płacze, za 0.5 cydru muszę zapłacić 6 zeta. Trochę przesada. Myślę, że cena w granicach 3 zł była by uczciwa.
Na marginesie. Co jest najszybciej psującym się produktem spożywczym (co prawda nie w sensie nieprzydatności do spożycia ale względów estetycznych)?.
To tylko twoja opinia. Producent by sobie nie zawracał głowy filtracją jakby się taki sok lepiej nie sprzedawał. Filtracja to dodatkowe koszty: maszyna, filtry, obsluga, energii.
Jeszcze co do brązowienia jabłek: utlenianie jest dodatkowo katalizowane przez enzym (oksydaza fenolowa) zawarty w komórkach - rozerwanie komórek go uwalnia. Wystarczy wyciskać sok w niskiej temperaturze i reakcja enzymatyczna zostanie przyhamowana, nawet nie musisz nic dodawać do takiego soku. Wystarczy trochę wiedzy