Przepisu nauczyłem się do gościa z Meksyku, więc chyba tak to tam w domach robią. Pozdrowienia dla Cesara. :)
Proporcje na obiad dla 4 - 6 osób (12 sztuk), koszt ok. 30 zł.
Potrzebne będą:
(na placki)
* kilogram mąki pszennej
* smalec w kostce
* łyżeczka soli
* kubek z wrzątkiem
* (opcjonalna jest mąka kukurydziana, do smaku)
(na farsz)
* 2 piersi z kurczaka
* kapusta pekińska lub inna zielenia
* 2 papryki słodkie
* duża cebula
* pół kilograma pieczarek
* puszka kukurydzy
* ogórek
* 2 pomidory
(na salsę)
* 2 ogórki kiszone
* cebula
* ketchup
Ciasto jest bardzo proste do wykonania, ale zajmuje to całkiem sporo czasu. Wsypujemy do miski pół opakowania mąki pszennej (+ opcjonalna szklanka kukurydzianej), łyżeczkę soli, 4 - 5 w miarę płaskich łyżek smalcu i dolewamy po troszku wrzątku (tak, żeby rozpuścić smalec) i mieszamy łyżką, aż będzie ona wyglądać tak:
Teraz zagniatamy ciasto dosypując mąki, aż do momentu kiedy przestanie nam się przyklejać do dłoni, taką gotową kulkę wstawiamy do lodówki aż ostygnie (takie ciasto można trzymać w lodówce całkiem sporo czasu i zrobić placki na przykład za 3 dni). By przygotować placki odrywamy od ciasta kulki wielkości dużego kurzego jajka i wałkujemy do grubości około 1mm, jakby nie wyszedł nam kształt koła, to wycinamy sobie wokół talerza i ze skrawków robimy kolejną kulkę. Ciasto trzeba często nacierać mąką, żeby nie przykleiło się do wałka, blatu, ani do siebie nawzajem jak poukładamy placki na talerzu.
Placki należy smażyć na rozgrzanej patelni "na sucho", beż żadnego oleju itp, na dużym ogniu przez około pół minuty na każdej stronie (przeważnie zaczyna puchnąć, kiedy czas go obrócić - jak wystygnie znów będzie płaski). Nie powinien nas przestraszyć zapach palonej mąki, ani taki wygląd patelni:
Gotowy placek powinien wyglądać tak jak kupny, polecam co 3 - 4 przełożyć pergamin, żeby te na samym dole nie zrobiły się wilgotne.:
Teraz pora na farsz, kurczaka najlepiej pokroić na takie paski:
Następnie zamarynować go lekko (tu chilli, pieprz i 2 łyżki oleju) i odstawić do lodówki.
Paprykę, cebulę, ogórka i pomidora kroimi w cienkie paski i mieszamy ze sobą oraz kukurydzą. Pomidora polecam na chwilę dać na sitko, żeby nam później wszystko nie pływało.
Pieczarki kroimy w paski i smażymy razem z kurczakiem (na zdjęciu ilość na 2 placki).
Do salsy potrzebna będzie pokrojona w drobną kostkę spora cebula, oraz potarte ogórki kiszone (jeżeli jesteście z Mazur, to opcjonalnie zamiast trzeć, możecie je potarkować ;) ). Całość podlewamy ketchupem i mieszamy.
Placek przed nakładaniem należy podgrzać chwilę na patelni, kładziemy na nim plaster sera, albo posypujemy tartym, nakładamy mięso z pieczarkami, dorzucamy nasz farsz i zwijamy najciaśniej jak się da (nie rozpadnie się przy krojeniu), całość oblewamy salą.
Smacznego. :)
A tu pomocniczka:
![](https://www.wykop.pl/cdn/c0834752/131t5HHa_APw8SbkP0u5jRNrM7sVoPzdAo9OgHoqy,wat600.jpg?author=Czaper&auth=fb985023907aace6db8eb25ae726f75e)
Komentarze (119)
najlepsze
Aha, jestem z mazur i oczywiście, że się tarkuje a nie trze. Co to za głupota w ogóle mówić "trze".
hmmm :)
@Shewie: Można próbować masłem w kostce / oliwą z oliwek.