Jako, że na straganach jest wysyp malin i jeżyn, aż się prosi, żeby upiec jakieś ciacho z nimi w roli głównej. Jakiś czas temu robiłam podobną tartę - z truskawkami - jednak ta, którą zdecydowałam się zrobić dzisiaj - z kremem patissiere - jest delikatniejsza i świetnie się nadaje na letnie popołudnie ;) <br />
Krem patissiere to krem cukierniczy, który może być używany do wielu innych letnich ciast z owocami, babeczek czy rogalików. Krem ten jest pyszny, delikatny, i rozpływa się w ustach ;) Trochę podobny do budyniu, ale "trochę" robi tu dużą różnicę:)<br />
<br />
Oto, co będziemy potrzebować do zrobienia naszej tarty:<br />
<br />
![](https://www.wykop.pl/cdn/c0834752/01t4vtr_9LMYkd8IhTTsTXPjpHnd0eV3VcohcoMh,wat600.jpg?author=gugas&auth=b49365ed8c21c85de3fa5b6be4997730)
<br />
<br />
Ciasto:<br />
- 215 g mąki<br />
- 120 g masła<br />
- 3 łyżki cukru<br />
- jedno duże jajo<br />
- 2 łyżeczki cukru waniliowego<br />
<br />
Krem patisierre:<br />
- 6 żółtek<br />
- 1/2 szklanki cukru<br />
- 1/2 szklanki mąki pszennej<br />
- 2 szklanki gorącego mleka<br />
- cukier waniliowy<br />
- 2 łyżki masła<br />
- śmietana 30% (wystarczy mała)<br />
<br />
Oprócz tego:<br />
- jeden słoik dżemu, np. porzeczkowego, malinowego bądź truskawkowego<br />
- jedno małe opakowanie jeżyn i jedno małe opakowanie malin (ja zużyłam połowę tego, co jest na zdjęciu - reszta poszła na koktajl;)<br />
<br />
Zaczniemy od wyrabiania ciasta. Jest to najlepszy przepis na kruche ciasto do tart, jaki znalazłam - można też z powodzeniem użyć go do robienia kruchych ciasteczek.<br />
Na początku na blat wysypujemy suche składniki - mąkę, cukier, cukier waniliowy oraz pokrojone masło. Siekamy składniki nożem, aby uniknąć nadmiernego ogrzewania ciasta w dłoniach.<br />
<br />
![](https://www.wykop.pl/cdn/c0834752/11t4vzN_9LMYkd8IhTTsTXPjpHnd0eV3VcohcoMh,wat600.jpg?author=gugas&auth=b49365ed8c21c85de3fa5b6be4997730)
<br />
<br />
Po posiekaniu, robimy w mące dziurę i wbijamy jajo.<br />
<br />
![](https://www.wykop.pl/cdn/c0834752/21t4vAI_9LMYkd8IhTTsTXPjpHnd0eV3VcohcoMh,wat600.jpg?author=gugas&auth=b49365ed8c21c85de3fa5b6be4997730)
<br />
<br />
Całość wyrabiamy w dłoniach, aż utworzy nam się taka oto kulka:<br />
<br />
![](https://www.wykop.pl/cdn/c0834752/31t4vBk_9LMYkd8IhTTsTXPjpHnd0eV3VcohcoMh,wat600.jpg?author=gugas&auth=b49365ed8c21c85de3fa5b6be4997730)
<br />
<br />
Ciasto wkładamy na kilkanaście minut do zamrażarki, żeby trochę stwardniało. Łatwiej będzie się je później wykładać do formy. <br />
Następnie wykładamy ciastem formę (wcześniej nasmarowaną masłem i oprószoną mąką)- dość trudno je rozwałkować, ja najczęściej po prostu wylepiam formę ciastem. Ciasto nakłuwamy w kilkunastu miejscach widelcem, żeby podczas pieczenia nie zrobiły się bąble. Pieczemy ciasto około 30 minut w 180 stopniach.<br />
<br />
![](https://www.wykop.pl/cdn/c0834752/41t4vFB_9LMYkd8IhTTsTXPjpHnd0eV3VcohcoMh,wat600.jpg?author=gugas&auth=b49365ed8c21c85de3fa5b6be4997730)
<br />
<br />
Upieczone ciasto:<br />
<br />
![](https://www.wykop.pl/cdn/c0834752/51t4vGi_9LMYkd8IhTTsTXPjpHnd0eV3VcohcoMh,wat600.jpg?author=gugas&auth=b49365ed8c21c85de3fa5b6be4997730)
<br />
<br />
Teraz zabierzemy się za nasz krem. Do miski wbijamy 6 żółtek. Dodajemy partiami 1/2 szklanki cukru. Ubijamy, aż żółtka staną się jasnożółte, powoli zwiększając obroty miksera. <br />
<br />
![](https://www.wykop.pl/cdn/c0834752/61t4vIf_9LMYkd8IhTTsTXPjpHnd0eV3VcohcoMh,wat600.jpg?author=gugas&auth=b49365ed8c21c85de3fa5b6be4997730)
<br />
<br />
![](https://www.wykop.pl/cdn/c0834752/71t4vKH_9LMYkd8IhTTsTXPjpHnd0eV3VcohcoMh,wat600.jpg?author=gugas&auth=b49365ed8c21c85de3fa5b6be4997730)
<br />
<br />
Następnie dodajemy do żółtek pół szklanki mąki, cały czas ubijając. Gdy dobrze się zmiksuje, dodajemy dwie szklanki gorącego mleka i chwilę miksujemy. Następnie, przelewamy masę do garnka i wstawiamy na średni ogień.<br />
<br />
![](https://www.wykop.pl/cdn/c0834752/81t4vMy_9LMYkd8IhTTsTXPjpHnd0eV3VcohcoMh,wat600.jpg?author=gugas&auth=b49365ed8c21c85de3fa5b6be4997730)
<br />
<br />
Krem doprowadzamy do wrzenia i pozwalamy mu się gotować przez dwie minuty cały czas energicznie mieszając (inaczej będą grudki!) - powinien wtedy intensywnie zgęstnieć i będzie wyglądał o tak:<br />
<br />
![](https://www.wykop.pl/cdn/c0834752/91t4vO4_9LMYkd8IhTTsTXPjpHnd0eV3VcohcoMh,wat600.jpg?author=gugas&auth=b49365ed8c21c85de3fa5b6be4997730)
<br />
<br />
Do kremu dodajemy 2 łyżki masła, 2 łyżeczki cukru waniliowego.<br />
Ubijamy śmietanę i dodajemy około pół szklanki do kremu.<br />
<br />
![](https://www.wykop.pl/cdn/c0834752/101t4vPc_9LMYkd8IhTTsTXPjpHnd0eV3VcohcoMh,wat600.jpg?author=gugas&auth=b49365ed8c21c85de3fa5b6be4997730)
<br />
<br />
Gotowy krem: <br />
![](https://www.wykop.pl/cdn/c0834752/111t4vPC_9LMYkd8IhTTsTXPjpHnd0eV3VcohcoMh,wat600.jpg?author=gugas&auth=b49365ed8c21c85de3fa5b6be4997730)
<br />
<br />
Krem powinien chwilę ostygnąć, ale mieszajmy go od czasu do czasu, żeby nie porobiły się grudki.<br />
<br />
W między czasie podgrzewamy dżem i smarujemy nim ciasto (zużywamy niecałą połowę, żeby ciasto było równomiernie pokryte - dzięki temu ciasto nie przesiąknie kremem i zachowa kruchość)<br />
<br />
![](https://www.wykop.pl/cdn/c0834752/121t4vQM_9LMYkd8IhTTsTXPjpHnd0eV3VcohcoMh,wat600.jpg?author=gugas&auth=b49365ed8c21c85de3fa5b6be4997730)
<br />
<br />
Na ciasto z glazurą nakładamy krem patissiere i rozsmarowujemy (warstwa około 5 mm). Kremu na pewno trochę zostanie - można go spokojnie zamrozić i zużyć na inne ciacho.<br />
<br />
![](https://www.wykop.pl/cdn/c0834752/151t4vUC_9LMYkd8IhTTsTXPjpHnd0eV3VcohcoMh,wat600.jpg?author=gugas&auth=b49365ed8c21c85de3fa5b6be4997730)
<br />
<br />
![](https://www.wykop.pl/cdn/c0834752/161t4vWc_9LMYkd8IhTTsTXPjpHnd0eV3VcohcoMh,wat600.jpg?author=gugas&auth=b49365ed8c21c85de3fa5b6be4997730)
<br />
<br />
Na ciasto z kremem nakładamy jeżyny i maliny. Tutaj pełna dowolność we wzorze:)<br />
<br />
![](https://www.wykop.pl/cdn/c0834752/171t4vVe_9LMYkd8IhTTsTXPjpHnd0eV3VcohcoMh,wat600.jpg?author=gugas&auth=b49365ed8c21c85de3fa5b6be4997730)
<br />
<br />
![](https://www.wykop.pl/cdn/c0834752/181t4vXg_9LMYkd8IhTTsTXPjpHnd0eV3VcohcoMh,wat600.jpg?author=gugas&auth=b49365ed8c21c85de3fa5b6be4997730)
<br />
<br />
Na owoce nakładamy pozostały dżem - dzięki temu owoce nie zepsują się zbyt szybko. Jeśli tarta ma być zjedzona tego samego dnia, nie trzeba nakładać glazury.<br />
Oto efekt ostateczny:<br />
<br />
![](https://www.wykop.pl/cdn/c0834752/191t4vYr_9LMYkd8IhTTsTXPjpHnd0eV3VcohcoMh,wat600.jpg?author=gugas&auth=b49365ed8c21c85de3fa5b6be4997730)
<br />
<br />
Można podawać w bitą śmietaną. Bon apetit!<br />
<br />
Tubka się przestraszyła, myślała, że skoro to jest ciasto z jeżynami, to będzie musiała wystąpić w roli głównego składnika.<br />
<br />
![](https://www.wykop.pl/cdn/c0834752/201t4vZL_9LMYkd8IhTTsTXPjpHnd0eV3VcohcoMh,wat600.jpg?author=gugas&auth=b49365ed8c21c85de3fa5b6be4997730)
<br />
<br />
Po kilku minutach cierpliwych wyjaśnień wyszła z ukrycia.<br />
<br />
![](https://www.wykop.pl/cdn/c0834752/211t4x0D_9LMYkd8IhTTsTXPjpHnd0eV3VcohcoMh,wat600.jpg?author=gugas&auth=b49365ed8c21c85de3fa5b6be4997730)
Komentarze (85)
najlepsze
HEHEHE!
P.S.
TYLKO ORZECHON
Jakbym miał jeża to nazwałbym go Orzechon. Jak kiedyś będę miał jakiekolwiek zwierze na nazwę je Orzechon. Wtedy to już nie będzie zwykłe zwierzątko...
http://ekotarg.pl/artykul/genialna_tarta_z_kremem_czekoladowym_i_owocami,360
btw Mega plus za jeża :3 czadowy