Jako, że na straganach jest wysyp malin i jeżyn, aż się prosi, żeby upiec jakieś ciacho z nimi w roli głównej. Jakiś czas temu robiłam podobną tartę - z truskawkami - jednak ta, którą zdecydowałam się zrobić dzisiaj - z kremem patissiere - jest delikatniejsza i świetnie się nadaje na letnie popołudnie ;) <br />
Krem patissiere to krem cukierniczy, który może być używany do wielu innych letnich ciast z owocami, babeczek czy rogalików. Krem ten jest pyszny, delikatny, i rozpływa się w ustach ;) Trochę podobny do budyniu, ale "trochę" robi tu dużą różnicę:)<br />
<br />
Oto, co będziemy potrzebować do zrobienia naszej tarty:<br />
<br />
![](https://www.wykop.pl/cdn/c0834752/01t4vtr_9LMYkd8IhTTsTXPjpHnd0eV3VcohcoMh,wat600.jpg?author=gugas&auth=b49365ed8c21c85de3fa5b6be4997730)
<br />
<br />
Ciasto:<br />
- 215 g mąki<br />
- 120 g masła<br />
- 3 łyżki cukru<br />
- jedno duże jajo<br />
- 2 łyżeczki cukru waniliowego<br />
<br />
Krem patisierre:<br />
- 6 żółtek<br />
- 1/2 szklanki cukru<br />
- 1/2 szklanki mąki pszennej<br />
- 2 szklanki gorącego mleka<br />
- cukier waniliowy<br />
- 2 łyżki masła<br />
- śmietana 30% (wystarczy mała)<br />
<br />
Oprócz tego:<br />
- jeden słoik dżemu, np. porzeczkowego, malinowego bądź truskawkowego<br />
- jedno małe opakowanie jeżyn i jedno małe opakowanie malin (ja zużyłam połowę tego, co jest na zdjęciu - reszta poszła na koktajl;)<br />
<br />
Zaczniemy od wyrabiania ciasta. Jest to najlepszy przepis na kruche ciasto do tart, jaki znalazłam - można też z powodzeniem użyć go do robienia kruchych ciasteczek.<br />
Na początku na blat wysypujemy suche składniki - mąkę, cukier, cukier waniliowy oraz pokrojone masło. Siekamy składniki nożem, aby uniknąć nadmiernego ogrzewania ciasta w dłoniach.<br />
<br />
![](https://www.wykop.pl/cdn/c0834752/11t4vzN_9LMYkd8IhTTsTXPjpHnd0eV3VcohcoMh,wat600.jpg?author=gugas&auth=b49365ed8c21c85de3fa5b6be4997730)
<br />
<br />
Po posiekaniu, robimy w mące dziurę i wbijamy jajo.<br />
<br />
![](https://www.wykop.pl/cdn/c0834752/21t4vAI_9LMYkd8IhTTsTXPjpHnd0eV3VcohcoMh,wat600.jpg?author=gugas&auth=b49365ed8c21c85de3fa5b6be4997730)
<br />
<br />
Całość wyrabiamy w dłoniach, aż utworzy nam się taka oto kulka:<br />
<br />
![](https://www.wykop.pl/cdn/c0834752/31t4vBk_9LMYkd8IhTTsTXPjpHnd0eV3VcohcoMh,wat600.jpg?author=gugas&auth=b49365ed8c21c85de3fa5b6be4997730)
<br />
<br />
Ciasto wkładamy na kilkanaście minut do zamrażarki, żeby trochę stwardniało. Łatwiej będzie się je później wykładać do formy. <br />
Następnie wykładamy ciastem formę (wcześniej nasmarowaną masłem i oprószoną mąką)- dość trudno je rozwałkować, ja najczęściej po prostu wylepiam formę ciastem. Ciasto nakłuwamy w kilkunastu miejscach widelcem, żeby podczas pieczenia nie zrobiły się bąble. Pieczemy ciasto około 30 minut w 180 stopniach.<br />
<br />
![](https://www.wykop.pl/cdn/c0834752/41t4vFB_9LMYkd8IhTTsTXPjpHnd0eV3VcohcoMh,wat600.jpg?author=gugas&auth=b49365ed8c21c85de3fa5b6be4997730)
<br />
<br />
Upieczone ciasto:<br />
<br />
![](https://www.wykop.pl/cdn/c0834752/51t4vGi_9LMYkd8IhTTsTXPjpHnd0eV3VcohcoMh,wat600.jpg?author=gugas&auth=b49365ed8c21c85de3fa5b6be4997730)
<br />
<br />
Teraz zabierzemy się za nasz krem. Do miski wbijamy 6 żółtek. Dodajemy partiami 1/2 szklanki cukru. Ubijamy, aż żółtka staną się jasnożółte, powoli zwiększając obroty miksera. <br />
<br />
![](https://www.wykop.pl/cdn/c0834752/61t4vIf_9LMYkd8IhTTsTXPjpHnd0eV3VcohcoMh,wat600.jpg?author=gugas&auth=b49365ed8c21c85de3fa5b6be4997730)
<br />
<br />
![](https://www.wykop.pl/cdn/c0834752/71t4vKH_9LMYkd8IhTTsTXPjpHnd0eV3VcohcoMh,wat600.jpg?author=gugas&auth=b49365ed8c21c85de3fa5b6be4997730)
<br />
<br />
Następnie dodajemy do żółtek pół szklanki mąki, cały czas ubijając. Gdy dobrze się zmiksuje, dodajemy dwie szklanki gorącego mleka i chwilę miksujemy. Następnie, przelewamy masę do garnka i wstawiamy na średni ogień.<br />
<br />
![](https://www.wykop.pl/cdn/c0834752/81t4vMy_9LMYkd8IhTTsTXPjpHnd0eV3VcohcoMh,wat600.jpg?author=gugas&auth=b49365ed8c21c85de3fa5b6be4997730)
<br />
<br />
Krem doprowadzamy do wrzenia i pozwalamy mu się gotować przez dwie minuty cały czas energicznie mieszając (inaczej będą grudki!) - powinien wtedy intensywnie zgęstnieć i będzie wyglądał o tak:<br />
<br />
![](https://www.wykop.pl/cdn/c0834752/91t4vO4_9LMYkd8IhTTsTXPjpHnd0eV3VcohcoMh,wat600.jpg?author=gugas&auth=b49365ed8c21c85de3fa5b6be4997730)
<br />
<br />
Do kremu dodajemy 2 łyżki masła, 2 łyżeczki cukru waniliowego.<br />
Ubijamy śmietanę i dodajemy około pół szklanki do kremu.<br />
<br />
![](https://www.wykop.pl/cdn/c0834752/101t4vPc_9LMYkd8IhTTsTXPjpHnd0eV3VcohcoMh,wat600.jpg?author=gugas&auth=b49365ed8c21c85de3fa5b6be4997730)
<br />
<br />
Gotowy krem: <br />
![](https://www.wykop.pl/cdn/c0834752/111t4vPC_9LMYkd8IhTTsTXPjpHnd0eV3VcohcoMh,wat600.jpg?author=gugas&auth=b49365ed8c21c85de3fa5b6be4997730)
<br />
<br />
Krem powinien chwilę ostygnąć, ale mieszajmy go od czasu do czasu, żeby nie porobiły się grudki.<br />
<br />
W między czasie podgrzewamy dżem i smarujemy nim ciasto (zużywamy niecałą połowę, żeby ciasto było równomiernie pokryte - dzięki temu ciasto nie przesiąknie kremem i zachowa kruchość)<br />
<br />
![](https://www.wykop.pl/cdn/c0834752/121t4vQM_9LMYkd8IhTTsTXPjpHnd0eV3VcohcoMh,wat600.jpg?author=gugas&auth=b49365ed8c21c85de3fa5b6be4997730)
<br />
<br />
Na ciasto z glazurą nakładamy krem patissiere i rozsmarowujemy (warstwa około 5 mm). Kremu na pewno trochę zostanie - można go spokojnie zamrozić i zużyć na inne ciacho.<br />
<br />
![](https://www.wykop.pl/cdn/c0834752/151t4vUC_9LMYkd8IhTTsTXPjpHnd0eV3VcohcoMh,wat600.jpg?author=gugas&auth=b49365ed8c21c85de3fa5b6be4997730)
<br />
<br />
![](https://www.wykop.pl/cdn/c0834752/161t4vWc_9LMYkd8IhTTsTXPjpHnd0eV3VcohcoMh,wat600.jpg?author=gugas&auth=b49365ed8c21c85de3fa5b6be4997730)
<br />
<br />
Na ciasto z kremem nakładamy jeżyny i maliny. Tutaj pełna dowolność we wzorze:)<br />
<br />
![](https://www.wykop.pl/cdn/c0834752/171t4vVe_9LMYkd8IhTTsTXPjpHnd0eV3VcohcoMh,wat600.jpg?author=gugas&auth=b49365ed8c21c85de3fa5b6be4997730)
<br />
<br />
![](https://www.wykop.pl/cdn/c0834752/181t4vXg_9LMYkd8IhTTsTXPjpHnd0eV3VcohcoMh,wat600.jpg?author=gugas&auth=b49365ed8c21c85de3fa5b6be4997730)
<br />
<br />
Na owoce nakładamy pozostały dżem - dzięki temu owoce nie zepsują się zbyt szybko. Jeśli tarta ma być zjedzona tego samego dnia, nie trzeba nakładać glazury.<br />
Oto efekt ostateczny:<br />
<br />
![](https://www.wykop.pl/cdn/c0834752/191t4vYr_9LMYkd8IhTTsTXPjpHnd0eV3VcohcoMh,wat600.jpg?author=gugas&auth=b49365ed8c21c85de3fa5b6be4997730)
<br />
<br />
Można podawać w bitą śmietaną. Bon apetit!<br />
<br />
Tubka się przestraszyła, myślała, że skoro to jest ciasto z jeżynami, to będzie musiała wystąpić w roli głównego składnika.<br />
<br />
![](https://www.wykop.pl/cdn/c0834752/201t4vZL_9LMYkd8IhTTsTXPjpHnd0eV3VcohcoMh,wat600.jpg?author=gugas&auth=b49365ed8c21c85de3fa5b6be4997730)
<br />
<br />
Po kilku minutach cierpliwych wyjaśnień wyszła z ukrycia.<br />
<br />
![](https://www.wykop.pl/cdn/c0834752/211t4x0D_9LMYkd8IhTTsTXPjpHnd0eV3VcohcoMh,wat600.jpg?author=gugas&auth=b49365ed8c21c85de3fa5b6be4997730)
Komentarze (85)
najlepsze