Utopence sa super. W podobny sposob mozna tez ser camembert zrobic (najbardziej popularny - czeski Hermelín). Niestety znalezienie dobrej jakosci sardelek w Polsce graniczy z cudem i zrobienie utopencow z serdelek w ktorych sklad wchodzi w 99% maka niestety nie skonczy sie pozadanym rezultatem...
Istnieje jeszcze bardzo fajna odmiana utopencow - Tygři v láhvi - w sardelki wklada sie ogurek, chilli i od srodka sa smarowane musztarda. Popularne jest tez dodawanie kwasnej
@smk666: pozri, ak máš chuť môžme sa porozprávať v mojom rodnom jazyku a uvidíme aký si ťažký frajer. ale dosť vážne pochybujem o tom, že by si to zvládol, takže ak budeš taký láskavý, keď nemáš čo povedať, drž hubu. :)
@marcin-: Ja pamiętam jak niedawno byłem w Czechach i nakupowałem sobie w cholerę piwa w celu wybrania tych najlepszych i zapamiętania marki. Efekt był taki że tylko jedno z mnóstwa mi nie podeszło ;) Najgorsze jest to, że w PL nie można kupić sobie piwka 3-3,5%, takiego po pracy, albo po wysiłku. Zawsze musi być jebitne 6 albo 7%. Jakbym się chciał zachlać to bym kupił sobie wódę. Zresztą tam na
@Maciejos00: Na szczęście czeskie piwa są w ciągłej sprzedaży, szkoda tylko że nie w takich cenach jak w Czechach. Ceny tych browarów to od 10 do 16 koron (najdroższy bażant pewnie dlatego że słowacki). 1 korona czeska = 0,163482968 złotego
Komentarze (74)
najlepsze
Co do utopenców... Sklepowe były obrzydliwe, jeszcze nie miałem okazji spróbować lepszych.
http://www.mariuszszczygiel.com.pl/520,%C5%BDi%C5%BEkov-%E2%80%93-praga-pragi
Istnieje jeszcze bardzo fajna odmiana utopencow - Tygři v láhvi - w sardelki wklada sie ogurek, chilli i od srodka sa smarowane musztarda. Popularne jest tez dodawanie kwasnej
A, to przepraszam ;)
@Niepotrzebne_plus18: Cho no tu