Dość szybko i bardzo pysznie. W zasadzie już coś podobnego kiedyś przyrządzałam, ale dzisiaj dołączam przepis na zrobienie własnego pomocnika, gdyby ktoś takowym nie dysponował ( bo na przykład takie kanarki bardzo niechętnie pozują do zdjęć i nie wyrażają zgody na publikację ewentualnie uwiecznionej podobizny)
Składniki:
* Pokrojona w kostkę cukinia
- Pokrojona w kostkę czerwona papryka
- Pokrojone w kostkę czarne oliwki
- Pokrojony w kostkę ser feta
- Pokrojona w plastry kulka Mozzarelli
- Starty ster żółty w ilości 50 gram
- Dwie łyżki masła
- Paczka ciasta francuskiego
- Przyprawy: papryka czerwona, sól, pieprz
Przybory kuchenne: Patelnia, forma do babeczek/ foremki do babeczek, tłuszcz do nasmarowania blachy
Na masełku przysmażamy wyszczególnione wyżej, pokrojone w kostkę składniki. Cukinia pozostaje na palniku najdłużej, bo aż 10 minut. Każdy kolejny składnik przysmażamy o 2 minuty krócej od pozostałego. Efekt końcowy wygląda następująco:
Następnie rozglądamy się po kuchni w poszukiwaniu czegoś okrągłego- o średnicy ok. 10 centymetrów- co posłuży nam do wykrojenia kółek w cieście francuskim ( ja użyłam pokrywki od pojemnika na mąkę). Wykrojone okręgi umieszczamy w blaszce babeczkowej (foremkach babeczkowych), a dno prószymy startym serem żółtym.
Następnie wgłębienie wykładamy przyrządzonym uprzednio farszem i całość przykrywamy plastrem Mozzarelli. Ze skrawków wykrojonego ciasta wycinamy paseczki o grubości ok. 5 milimetrów i przekładamy nimi górę Mini Tarty.
Blachę umieszczamy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200*C na 25 minut.
Składniki na pomocnika:
* Czarne oliwki
* Czerwona papryka
* Kawałek Mozzarelli
* Wykałaczki
Połowę oliwek należy przekroić wzdłuż i nafaszerować maleńkim kawałkiem Mozzarelli.
Następnie wycinamy z papryki maleńkie trójkąciki i wpychamy do dziurek drugiej połowy oliwek.
Tym razem paprykę wycinamy w kształt bliżej nieokreślony, ale w efekcie końcowym ma służyć jako ptasie stopy. Część z Mozzarellą przebijamy wykałaczką, nakłuwamy w stopy, a z drugiej strony nabijamy oliwkę z trójkącikiem papryki w dziurce. I tak w zasadzie powstaje pomocnik, a mi wyszła nawet mała armia.
A oto i upieczone Mini Tarty:
Smacznego!
Komentarze (40)
najlepsze
Komentarz usunięty przez moderatora
A jak tam Twój blog? Daj mi proszę namiary, gdy takowy powstanie, bo aktualnie
@choinka: Ja przepadam i za cukinią i za karkóweczką
Komentarz usunięty przez moderatora
zainspirowałaś mnie do pobawienia sie w kuchni. Dzięki!!!
czekam na kontynuacje i inspiracje na kolejny weekend :) hihi