Spring rolls to wiosenne, warzywne sajgonki. To, czym je nadziejemy zależy wyłącznie od nas. Przepis, który wam dziś pokażę jest bardzo prosty i powiedziałabym wręcz, że idealny dla studentów z 3 głównych powodów. Pierwszy - są naprawdę smaczne, zwłaszcza z wegetariańskim nadzieniem, które użyłam. Drugi - nie potrzeba wiele czasu na ich przygotowanie. Dodawanie nadzienia i zawijanie może iść naprawdę szybko. Trzeci - całość wychodzi tanio. Paczka papieru ryżowego (12-14 listków) kosztuje ok 4zł.
SKŁADNIKI (na 13-14 małych spring rolls, wiosennych sajgonek)
- 1 marchewka
- 3 małe ogórki
- 1 paczka papieru ryżowego (13-14 papierków)
- 1 cytryna
- 1 mała cukinia
- 1 paczka makaronu ryżowego (wybierzcie ten bez gotowania
- świeża pietruszka
- 1 mała puszka kiełków fasoli mung
- przyprawy: ostra papryka, sól, pieprz
- słodko pikantny sos chilli Tao-Tao
opcjonalne składniki: grzybki Mun, liście świeżej mięty, krewetki, lub co tylko sobie zażyczycie
- Wyciśnij pół cytryny do małej miseczki, włóż tam marchewkę i ogórki (pokrój je wpierw w paski). Zalej zagotowaną wodą (tyle, by woda przykryła całość). Możecie dodać 1-2 łyżeczki cukru i zostawcie tam warzywa na jakiś czas. Dzięki temu będą ciepłe, ale chrupiące z lekkim cytrynowym posmakiem.
- Przygotuj makaron ryżowy. Włóżcie go do garnka. Zalejcie zagotowaną wodą. Zostawcie pod przykryciem na 3-4 minuty, a następnie wylejcie wodę. Makaron jest gotowy.
- Pokrój cukinię w paski i smaż na patelni z odrobiną oleju. Dodaj sól, pieprz i ostrą paprykę w dużych ilościach.
- Gdy cukinia jest gotowa, pora na zawijanie. Przygotuj jeden duży garnek z ciepłą wodą (nie gorącą!). Weź jeden ryżowy papier, włóż do wody na 2 sekundy i umieść na talerzu.
- Umieść na nim swoje nadzienie. Możesz wycisnąć odrobinę soku z cytryny na wierzch.
Jak zawijać:
Najlepsze w tych warzywnych sajgonkach jest to, że można je jeść bez smażenia. Są gotowe! Jedz je rękoma i maczaj w słodko-pikantnym sosie chilli.
Smacznego! :-)
Komentarze (86)
najlepsze
Tak poważnie: dlaczego ma jeść mięso, jeśli go np. nie lubi? Znam kilku wegetarian, który jakimś dziwnym trafem nie mają żadnych problemów zdrowotnych, trzeba tylko odpowiednio zbilansować dietę. I tak, nie jedli mięsa jeszcze jak byli nastolatkami, nie zaczęli dopiero będą dorosłymi.
Co do zdejmowania ozdóbek to święta prawda.
A tak w ogóle to wykop, bo dość ciekawy przepis, chociaż akurat za makaronem ryżowym nie przepadam, ale w takim połączeniu
Papier ryżowy można jeść bez smażenia, co zresztą jest normalne w jego kraju pochodzenia.
Wegetarian nie znoszę, ale raz na jakiś czas można zjeść coś bez kawałka krowiej lub świńskiej dupy.
Rzucam na narzekających pogardę.
Komentarz usunięty przez moderatora
Komentarz usunięty przez moderatora