Czemu ludzie uważaja, ze jesli noz kosztuje sporo, to nie trzeba go ostrzyc? Notorycznie zbieram w domu op%@#$!# kiedy to robie a zwyczajnie jest tępy-.-
Uwielbiam noże i ogólnie fascynuje mnie praca ze stalą. Teraz pytanie - mój pradziadek (ciągle żyje, chłop jak dąb) był kowalem. Posiada kowadło, piece, pewnie znalazło by się trochę starych narzędzi. Nie zajmował się niczym szczególnym - ot, kucie podków czy wyrób jakichś pomniejszych pierdół potrzebnych na wsi. Pytanie - czy jest sens - z takim podstawowym zapleczem brać się za obróbkę? Mam 20 lat, szczególnych środków finansowych na takie zabawy nie
@Atryu: nóz w kuchni musi byc ostry - ostrzałka fiskarsa jest calkiem okej , zalecam tez uzywac drewnianych desek, szklane to porazka - zniszcza kazdy nóz, a plastikowych jakos nie lubie :)
Komentarze (336)
najlepsze
Byłes tam ?:)
2. Żyjesz tylko z robienia noży?
3. Gdzie zaopatrujesz się w stal? Jakie są ceny?
4. Po ile idą u Ciebie noże takie jak na filmie w poprzednim znalezisku?
5. Nie myślałeś nad rozszerzeniem działalności? W końcu posiadasz już wyrobioną markę.
BTW: Piękne te noże w Twojej galerii
1. Tutaj nie moge tego napisać - ta kwote znam tylko ja i kadry w firmie w której na codzien pracuje :):)
2. Niestety nie, normalnie pracuje w biurze 8 godzin dziennie. Fajnie by bylo zarabiac na pasji, ale nie w Polsce i jeszcze nie teraz.
3. Stal kupuje w firmach handlujacych stalami, czasem bezposrednio w walcowni. Niestety nie da sie tam kupic stali na jeden tylko nóz, kupuje sie
1.Ile kosztuje zrobienie takiego noża
2. Jak dbać o noże jak ostrzyc itp?
3.Co sądzisz o nożach z hipermarketów takich w przedziale cen 5-20zl?
1. trudno ocenic, jest sporo robocizny, same materiały to raz 20 zł raz 100 zł. Wszystko zalezy od stali, materiału na rękojesci, wykonczenia itp
2. nie trzymac 4 kolo siebie w szufladzie, nie zostawiac na noc w zlewie :) ostrzyc mozna wszystkim, całkiem fajna jest ostrzałka fiskarsa
3. takie noze są całkiem okej szczerze powiedziwsszy :) do codziennego uzytkowania dadzą rade, chyba ze raz sporcjujesz 2 kg karkówki taką brzytwą