@Mirrage: 2. Soplica Spirytus Nalewkowy, moc 60% w zupełności powinno wystarczyć.
@haxxx: natchnąłeś mnie do podzielenia się własną wiedzą z wykopowiczami. Właśnie fermentuje mi winko żytnio - rodzynkowe, a na upały planuję większą ilość grogu sporządzić. Jak przygotuję materiały, to "destyluj z wykopem" nabierze rozmachu :)
Destyluj? Gdzie tu destylacja? Chyba że najpierw zrobisz bimber i nim będziesz szyszki zalewał, bez sensu, w google wpisać "nalewki" i będzie pierdylion lepszych przepisów.
Komentarze (119)
najlepsze
1. Po zlaniu soku szyszko można też dać do 1 słoika i dopiero zalać alkoholem?
2. Co może być tym alkoholem 70%? Rum lub czysty spiritus się nadaje?
3.
@haxxx: natchnąłeś mnie do podzielenia się własną wiedzą z wykopowiczami. Właśnie fermentuje mi winko żytnio - rodzynkowe, a na upały planuję większą ilość grogu sporządzić. Jak przygotuję materiały, to "destyluj z wykopem" nabierze rozmachu :)
1. Nie bardzo rozumiem kontekst pytania :)
2. Mieszanka spirytusu i wódki w odpowiedniej proporcji. Rumu nie próbowałem
Mogę wrzucić przepis na 'nalewkę farmaceutów' (aptekarską) - moim zdaniem jedna z najsmaczniejszych nalewek...