Kiedyś szukałem przepisu na tę jedyna, oryginalną wersję, i prawdę mówiąc znalazłem co najmniej kilka zaciekle ze sobą walczących o miano tego prawdziwego - zasadniczo makaron, oliwa, boczek, jajka i parmezan to jedyne punkty wspólne - dalej się rozjeżdża. Masło, śmietana, proporcje itp - zaczynają się różnić.
Generalnie ostatecznie robię coś a la carbonara, plus kilka dodatkowych składników, które lubie i mam wyj%$!ne czy to prawdziwa carbonara
@kubako: Włosi nie dają śmietany w ogole, tylko boczek (pancetta) jajko i mnóstwo parmezanu i śmieją się jak w Polsce dostają pod nazwą carbonara makaron z sosem gdzie jest głównie śmietana. Myślę że na ten serek topiony to by zakryli dłońmi twarze. Co oczywiście nie znaczy, że z serkiem i śmietaną nie jest bardzo dobre, bo jest.
Powiem szczerze, że jest to pychotka! Kiedyś często robiłam ale cholerstwo tłuste strasznie, cholesterol skacze, a dupa rośnie. Nie jadłam już od lat ale chyba sobie znowu zrobię. :-) Btw kup normalny parmezan w kawałku a nie jakieś peperoncino czy co tam. Można większy kawałek pokroić na części i zamrozić, a potem tylko wyciągać i ścierać w razie potrzeby.
@marcin-: IMO Dżugas daje rade. Kumpel mi kiedyś sprowadził z Włoch kawałek oryginalnego parmezanu i IMO Dżugas ma więcej aromatu. Nie ma co się bez sensu brandzlować 'prawdziwymi' produktami.
Komentarze (37)
najlepsze
Komentarz usunięty przez moderatora
Kiedyś szukałem przepisu na tę jedyna, oryginalną wersję, i prawdę mówiąc znalazłem co najmniej kilka zaciekle ze sobą walczących o miano tego prawdziwego - zasadniczo makaron, oliwa, boczek, jajka i parmezan to jedyne punkty wspólne - dalej się rozjeżdża. Masło, śmietana, proporcje itp - zaczynają się różnić.
Generalnie ostatecznie robię coś a la carbonara, plus kilka dodatkowych składników, które lubie i mam wyj%$!ne czy to prawdziwa carbonara
Chociaż na GzW warto wykopać za przyjemną dla oka wizualizacje :P