Bardzo smaczna zapiekanka : )
Przygotowując kolację wpadłem na to by porobić parę fotek i podzielić się z wami czymś smacznym. Zapiekanka jest dość prosta w przygotowaniu i toleruje modyfikacje ze składnikami, więc każdy może zrobić taką jaką lubi najbardziej. Ja zdecydowanie polecam wersję którą przedstawię poniżej.
Składniki:
- 4-5 piersi kurczaka
- ryż (3x 100g)
- cebula
- ogórki konserwowe
- papryka
- żółty ser 400-500g
- pieczarki 250g
- grzyby mun (opcjonalnie)
- ketchup
- majonez
- przyprawy
Piersi dokładnie myjemy usuwamy "żyłki" itp. po czym kroimy w kostkę. Całość przyprawiamy według uznania. Ja robię marynatę z małej łyżki musztardy, dużej majonezu, trochę sosu sweet chilli, przyprawa do gyrosa, szczypta słodkiej i ostrej papryki, sól, pieprz, zioła prowansalskie i wegeta. Całość dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki.
Kiedy nasz kurczak nabiera smaku my możemy zająć się przygotowaniem naszych składników. Najpierw gotujemy nasze grzyby mun choć nie są niezbędne to nadają niepowtarzalnego smaku. Siekamy jedną średnią cebulę (opcjonalnie ząbek czosnku), kroimy paprykę, pieczarki, ścieramy ser. No i mamy wszystko gotowe pozostały nasze gotujące się grzybki mun które należy posolić.
Gdy "munki" zmienkną siekamy je drobno. Teraz można już zagotować ryż (3 torebki po 100g)
Na rozgrzaną patelnię wlewamy troszkę oliwy z oliwek bądź zwykły olej roślinny. Dodajemy naszą posiekaną cebulę, a gdy się zeszkli możemy dodać naszego "kuraka".
Mieszamy do czasu aż odparuje cała woda a kurczak nabierze złocistego koloru wtedy to dodajemy nasze grzybki (pieczarki i mun).
Mieszamy do momentu aż pieczarki będą wyglądały jak na zdjęciu poniżej. Dodajemy jeszcze 3 listki posiekanej bazylii.
Smarujemy nasze żaroodporne naczynie masłem bądź margaryną, żeby zapobiec przypaleniu ryżu ; )
Ryż po 15minutach powinien być już gotowy. Rozpruwamy torebkę i wysypujemy zawartość do naczynia ładnie uklepując.
Teraz ketchup.
Łycha majonezu.
Rozsmarowujemy jak na zdjęciu.
Czas na mięsko : )
Ser.
Papryka.
Ogórki.
Ukończona pierwsza warstwa.
Powtarzamy kolejno: ryż
ketchup, majonez
reszta kurczaka
sercio (nie cały) i papryka
paryka i ogórki
reszta sera na wierzch
i do pieca : D 200 stopni na 20-30 minut
Po 20 minutach powinna wyglądać mniej więcej jak na zdjęciu
Szczypta oregano i...
...GOTOWA! Smacznego!
Komentarze (102)
najlepsze
- puszka tuńczyka
- 250g makaronu (rurki - ugotowane na aldente)
- gotowy sos (jakiś serowy, śmietanowy, może być z białego wina)
- kukurydza / groszek / pieczarki (z puszki - do wyboru to co macie :P )
- pomidor, papryka
to wszystko mieszacie wkładacie na blaszke, przykrywacie plasterkami sera i wrzycacie do piekarnika na 20-25min
Komentarz usunięty przez moderatora
* marmulo=goowno z cebulo